Papa Francisc speră să ajungă în Coreea de Nord: „Vă rog, invitați-mă!”
Asemenea regretatului Ioan Paul al II-lea, celebru pentru deplasările în zone tensionate și vulnerabile, Papa Francisc dorește să ducă misiunea apostolică mai departe.
De mai mulți ani, Suveranul Pontif și-a manifestat dorința de a ajunge în Coreea de Nord. Recent, într-un interviu acordat postului național de radio, din țara vecină, Coreea de Sud, Papa Francisc a reluat subiectul.
Papa așteaptă o invitație oficială
„Când mă vor invita, adică, chiar vă rog, invitați-mă, nu voi spune nu. Scopul este, pur și simplu, fraternitatea”, a spus Papa.
Inițiativa a apărut, prima dată, în 2018, când Papa Francisc a vizitat Coreea de Sud. Președintele de la acea vreme, Moon Jae-in, catolic, deschisese mai multe canale diplomatice cu țata vecină, din nord.
După o discuție purtată cu Kim Jong Un, președintele Moon a transmis că dictatorul nord-coreean s-ar fi declarat entuziasmat de o vizită a Papei.
Astfeș, Suveranul Pontif a asigurat că va răspunde afirmativ doar în momentul unei invitații oficiale. Din păcate, regimul nord-coreean s-a izolat, din nou, după o serie de discuții purtate cu fostul președinte american, Donald Trump, în 2019.
Regimul cord-coreean a derulat campanii de persecutare a creștinilor, după fondarea statului. Au acceptat, totuși, ajutorul misionarilor catolici, în cazuri umanitare.
Creștinii, persecutați în Coreea de nord
Constituția Coreei de Nord garantează libertatea religioasă, dar activitățile religioase sunt agreate doar în cazul unor instituții oficiale, de stat, notează Știrile ProTv.
Papa Francis i-a îndemnat pe nord-coreeni să susțină pacea, otivând că au suferit suficient de pe urma războiului.
De asemenea, în timpul unei vizite oficiale, din 2014, în Coreea de nord, Suveranul Pontif a oficiat o slujbă specială, liturghia fiind dedicată reunificării celor două țări, într-un singur stat.
Citește și: Coreea de Nord. Femeile, pedepsite în plină stradă pentru că poartă blugi
Coreea de Nord, însă, preferă să deruleze o strategie de izolare, mai ales în contextul epidemiologic impus de pandemia de Covid 19, preferând să amenințe alte state cu arsenalul nuclear pe care l-ar fi dezvoltat, în detrimentul diplomației.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!