Pericolul unui accident nuclear la Zaporojie crește! Anunțul îngrijorător făcut de ONU: „Indicii clare de pregătiri militare”

Organizația Națiunilor Unite ( ONU) avertizează că, pe fondul creșterii ostilităților în jurul centralei din Zaporojie (sudul Ucrainei), amenințarea unei catastrofe nucleare crește de la o zi la alta.

Centrala de Zaporojie este sub ocupație rusă din martie 2020 / sursa FOTO: Profimedia
Centrala de Zaporojie este sub ocupație rusă din martie 2020 / sursa FOTO: Profimedia

Concret, Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA), a declarat, vineri, că a văzut cu ochii lui „indicii clare de pregătiri militare” în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa atunci când a vizitat-o în urma cu trei săptămâni, scrie Agerpres.

„De atunci, experţii noştri care staţionează în uzină au semnalat frecvent faptul că au auzit detonări, uneori sugerând un bombardament intens nu departe de centrală. Sunt profund îngrijorat de situaţia de la uzină”, a declarat Grossi vineri într-un comunicat publicat pe pagina oficială a AIEA.

Grossi anunță că în ultimele 7 zile, experţii AIEA au auzit bombardamente aproape în fiecare zi, iar odată chiar li s-a recomandat să coboare într-un adăpost antiaerian.

De ce a crescut, de fapt, pericolul unei tragedii

Centrala nucleară de la Zaporojie este sub ocupație rusă încă de la începutul războiului. Noile temeri cu privire la pericolul unei explozii nucleare au apărut în contextul mult aşteptatei contraofensive militare a Ucrainei pentru recucerirea teritoriilor ocupate de armata lui Vladimir Putin. Regiunea Zaporojie este considerată un posibil punct fierbinte în contraatacul Kievului.

Uzina de la Zaporojie, care are șase reactoare nucleare, nu trebuie să fie folosită ca bază de lansare a unor atacuri şi nici nu ar trebui să ajungă sub tirul focului, a declarat Grossi, pledând din nou pentru măsuri sporite de protecţie a sitului sensibil.

Totodată, Grossi spune că va continua să negocieze atât cu ruşii, cât şi cu ucrainenii în această privinţă.

Încă din vara trecută, bombardamentele dese ale rușilor din zona centrală au dus la unele probleme de alimentare externă. Generatoarele diesel au fost folosite pentru nevoile proprii, „o ultima linie de apărare pentru a preveni o topire a combustibilului din reactor”.

Încă din 2022, din motive evidente de siguranță, centrala a fost oprită. Dar aceasta nu elimină pericolul unui accident, avertizează AIEA cu sediul la Viena.

Grossi reamintește că centrala din Zaporojie are în prezent o singură linie electrică cu o capacitate de 750 de kilovolţi pentru răcirea reactoarelor şi asigurarea funcţionării altor sisteme de siguranţă. Înainte de război, uzina avea patru astfel de linii.

Ucraina confirmă existența unui pericol iminent

În urmă cu doar câteva zile, ministerul ucrainean al Energiei confirma că situaţia de la centrala Zaporojie continuă să se deterioreze, în special în ceea ce priveşte funcţionarea tehnică a uzinei, notează agenţia de presă Unian.

Potrivit estimărilor Agenţiei nucleare ucrainene Energoatom, daunele aduse companiei din cauza distrugerilor au ajuns la 32 de miliarde de hrivne, fiind vorba de proprietatea şi infrastructura centralei de la Zaporojie ocupată de trupele ruse şi de alte unităţi separate.

Mai mult decât atât, la centrala nucleară din Zaporojie se află „tehnologie secretă americană”, iar Washingtonul a avertizat Moscova să nu se atingă de ea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net