Pisicile, noua armă de război a Ucrainei. Micile feline au fost mobilizate în lupta contra Rusiei. VIDEO

Conflictul armat nu se limitează doar la utilizarea de arme fizice precum gloanțe, obuze și rachete; el implică, de asemenea, un război al ideilor și propagandei.

Aceasta din urmă poate lua forme neașteptate, cum ar fi utilizarea pisicilor în Ucraina, așa cum relatează Politico.

În peisajul social media ucrainean, aceste animale joacă roluri variate: de la susținerea moralului trupelor, la strângerea de fonduri pentru efortul de război prin adorabilitatea lor, până la combaterea șoarecilor, care în acest context sunt considerați invadatori.

Într-un efort similar, Rusia încearcă să-și schimbe percepția soldaților săi, adesea folosiți ca "carne de tun" în atacuri frontale și acuzați de comiterea unor atrocități împotriva civililor, prezentându-i în compania pisicilor.

Pisicile aduse pe linia de front de ucraineni

Aceste feline ajung în liniile frontului ucrainene din satele și orașele devastate de război, fiind abandonate de proprietarii lor. Aceste pisici caută protecție din partea oamenilor, îndurând aceleași condiții grele de război.

Oleksandr Iabcianka, un medic din armata ucraineană, exprimă o obligație morală față de aceste animale vulnerabile. Pisicile salvate nu numai că oferă companie, dar sunt și utile în lupta împotriva șoarecilor, care reprezintă o amenințare reală în tranșee prin distrugerea proviziilor și echipamentelor.

Pisica lui Roman Sinicin, numită Sîrski, a fost folosită pentru a strânge fonduri semnificative pentru echipament militar prin campanii pe rețelele sociale.

Cum a fost interpretat de rușii aducerea pisicilor pe front

Propaganda rusă nu a întârziat să exploateze această temă, prezentând-o ca un semn de disperare din partea armatei ucrainene. În contrast, mass-media rusă a publicat numeroase povești despre pisicile de pe linia frontului rusă, în încercarea de a umaniza soldații ruși, acuzați de atrocități și crime de război.

Aceste povești pun accentul pe pisicile adoptate de soldații ruși și presupus abandonate de ucraineni.

Un exemplu este povestea unei pisici negre numită Copter, descrisă de un site local din Novosibirsk ca fiind un companion de nădejde pentru soldați, implicată în diverse activități cotidiene.

Un alt exemplu este cel al pisicii Glonț, despre care se spune că a salvat viața unui comandant militar, semnalând prezența minelor și a focului inamic.

Această tendință nu este nouă pentru Rusia; după anexarea Crimeei în 2014, o pisică cu blana alb-portocalie numită Mostik a devenit un simbol popular, fiind promovată ca mascota podului peste Strâmtoarea Kerci.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
bell pepper 569070 1280 jpg
femei celebre iubiri jpg
virbanc 1280x720 jpg
Traditii de Florii jpg
pensie jpg
Fagul imparatului png
ocna mures jpg
Regele Charles  GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net