Poate uciderea ambasadorului rus să justifice intensificarea războiului în Siria?

Ultima actualizare:

    Asasinarea ambasadorului rus ar putea justifica intensificarea acțiunilor militare în Siria
Asasinarea ambasadorului rus ar putea justifica intensificarea acțiunilor militare în Siria

Anul acesta, Europa a fost martora unor atacuri teroriste care au zdruncinat societățile occidentale din toate punctele de vedere. Atrocitățile provocate de jihadiști pe continentul european par totuși să pălească în comparație cu ororile care se petrec în Siria, unde armatele Statelor Unite, Rusiei, Turciei, Franței, Marii Britanii, Iranului, Qatarului și Arabiei Saudite luptă împotriva rebelilor și a Statului Islamic.

Pe 19 decembrie, chiar cu câteva zile înainte de Crăciun, un moment important pentru creștinii din întreaga lume, un nou atac terorist a tulburat contextul politico-diplomatic, complicând problmeatica Siriei. Ambasadorul Federației Ruse la Ankara, Andrei Karlov, a fost ucis chiar în timp ce susținea un discurs în timpul ceremoniei de deschidere a unei galerii de artă. Atât Rusia, cât și Turcia sunt direct implicate în războiul din siria și în distrugerile în masă produse în Alep. Uciderea unui diplomat, reprezentant al unui stat, în timpul unui eveniment cultural, poate fi catalogat drept un atac terorist și este menit să destabilizeze alianța turco-rusă.

Reprezentanții Națiunilor Unite au anunțat că în ciuda faptului că militanții ISIS încep să bată în retragere pe măsură ce coaliția anti-teroristă recucerește orașul Mosul și ultimele teritorii controlate de Statul Islamic, nu trebuie să ne așteptăm la sfârșitul grupării teroriste. Este doar o chestiune de timp până când jihadiștii se reggrupează, mai ales în contextul în care aceștia se află pe teritoriul european, printre civili. Numeroase surse de presă au anunțat  au anunțat imediat după uciderea ambasadorului Andrei Kornilov că atacatorul a rostit câteva cuvinte în rusă după ce a comis crima. „Nu uitați de Alep, nu uitați de Siria. Până când orașele noastre nu vor fi sigure, nu vă veți bucura de securitate...”, a strigat atacatorul, potrivit The Guardian.

Conform informațiilor oferite de Digi 24, care se bazează pe surse din securitatea turcă, teroristul s-a infiltrat cu ușurință le eveniment. Este foarte posibil să fie cetățean turc, militant al ideologiei extremiste jihadiste, după cum a afirmat chiar el în timpul atacului, iar acest fenomen nu este o noutate. Atacurile teroriste de anul acesta, dar și de la sfârșitul anului 2015, ne arată cât de aproape este pericolul teorirismului. Este principalul argument pe care se bazează ISIS, gruparea dorind destabilizarea tuturor societăților ai căror lideri sunt implicați în războiul din Siria.

În ciuda diferendelor pe care le-au avut Turcia și rusia, este puțin probabil ca uciderea ambasadorului rus să afecteze în vreun fel alianța dintre cele două state. De fapt, incidentul ar putea să producă exact contrariul și anume intensificarea acțiunilor militare în Siria. Pe de o parte, faptul că Vladimir Putin nu a oferit nicio declarație oficială, dar i-a convocat la Kremlin pe șefii serviciilor secrete, poate sugera că în acest moment, Rusia este preocupată de securizarea granițelor și cu siguranță se vor accentua controalele.

Pe de altă parte, Rusia poate totuși acuza Turcia de slabă gestiune a securității, mai ales în ceea ce privește diplomații unui stat aliat. Atacatorul a purtat o legitimație falsă de polițist, astfel că era autoizat să poarte armă de foc. Cel care aparent ar fi trebuit să asigure protecția, s-a dovedit a fi exact teroristul.

Conform informațiilor oferite de digi 24, se pare că agresorul ar fi rostit și câteva versuri folosite de regulă de gruparea al-Nusra, afiliată grupării teroriste al-Qaeda. el și-a justificat atacul ca un act de răzbunare pentru atrocitățile care se petrec zilnic în Alep. Rusia sprijină regimul lui Bashar al-Assad și lupta împotriva rebelilor și a teroriștilor, dar nu ia în calcul numărul civililor care au de suferit în urma operațiunilor militare. Numeroși civili au rămas fără adăpost, hrană și servicii medicale și sunt lăsați să moară sub dărâmături. Recent, autobuzele trimise pentru evacuarea oamenilor bolnavi și răniți au fost incendiate de rebeli, îngreunând procesul de salvare a victimelor colaterale.

Asasinarea unui reprezentant al Federației Ruse este un act deosebit de grav care de regulă este perceput ca principală cauză de război, astfel că Putin va avea aproape toate argumentele pentru a-și justifica o prelungire a acțiunii militare în Siria.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net