Povestea impresionantă a locului unde a fost aprinsă flacăra olimpică. E una dintre cele mai frumoase destinații din Grecia. VIDEO
Flacăra olimpică a fost aprinsă la situl vechi Olympia din Grecia, marcând începutul unui drum de 101 zile către ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris (26 iulie - 11 august).
Ceremonia a debutat cu imnul olimpic, interpretat de Joyce DiDonato, urmat de imnurile Franței și Greciei. Aristidis Panagiotopoulos, primarul din Olympia, a salutat oaspeții în acest loc sacru, exprimând mesajul de pace și reconciliere al popoarelor.
Tony Estanguet, președintele Comitetului francez de organizare, a subliniat mândria Franței în a găzdui aceste Jocuri, la 100 de ani după ultima ediție a Jocurilor de vară în țara lor.
Thomas Bach, conducătorul mișcării olimpice, a evidențiat legătura cu fondatorul Jocurilor Olimpice moderne, Pierre de Coubertin, și importanța acestui eveniment pentru viitor.
Flacăra olimpică a fost aprinsă în Templul Herei
Flacăra a fost aprinsă la templul Herei, folosind un sistem tradițional grec, deși vremea înnorată a necesitat aprinderea dintr-o flacără de rezervă.
Ceremonia s-a încheiat cu o coregrafie în jurul ruinelor templului, aducând omagiu tradițiilor olimpice și poporului grec.
Stefanos Ntouskos, campion olimpic la canotaj, și Laure Manaudou, primul purtător al flăcării olimpice din Franța, au fost primii purtători ai torței.
Altis, sau dumbrava sacră, găzduiește templele lui Zeus, Hera și Pelopion
Sanctuarele și templele din Olimpia, din perioada antică a Greciei, reprezintă unele dintre cele mai vechi și semnificative construcții din acea epocă în întreaga țară.
Aceste locuri au o importanță fundamentală în istoria Greciei, fiind asociate cu celebrul festival al Jocurilor Olimpice, organizat la fiecare patru ani în onoarea lui Zeus, regele zeilor, conform relatărilor Greek Reporter.
Olimpia găzduia temple dedicate unor divinități precum Zeus, Hera și Nike, dar și alte facilități cum ar fi vistieriile, băile, gimnaziile și stadioanele. Această locație era considerată un punct central al vieții fizice și metaforice din Grecia Antică, conform unor istorici.
În perioada sa de glorie, Olimpia era un important sanctuar religios pan-hellenic, fiind gazda Jocurilor Olimpice care se desfășurau la fiecare patru ani, începând din secolul al VIII-lea î.Hr. până în secolul al IV-lea d.Hr.
Templul Herei se află lângă cel al lui Zeus
Zona cea mai sacrală a acestui sit, numită Altis, era dedicată în primul rând lui Zeus, dar erau venerați și alți zei, inclusiv Hera. Jocurile Olimpice atrăgeau vizitatori din întreaga lume greacă și erau unul dintre principalele puncte de întâlnire pentru diferite centre "panhelene", contribuind astfel la formarea identității poporului grec din acea epocă.
Ruinele templelor și ale altor construcții importante din Olimpia sunt încă prezente și pot fi admirate astăzi, oferind o imagine a gloriei antice. Printre acestea se numără Pelopionul, mormântul regelui mitic Pelops, care a fost strămoșul legendarelor Atreizi, conducătorii implicați în Războiul Troian.
Stadionul antic, împreună cu alte clădiri, au fost bine conservate de-a lungul timpului, fiind acoperite de aluviuni și ulterior redescoperite și restaurate în secolele XVIII-XIX.
Altis, zona sacră, adăpostea templele lui Zeus, Hera și Pelopion. Cu trecerea timpului, aceste construcții și-au păstrat importanța lor istorică și sunt acum martorii unei epoci străvechi de glorie și spiritualitate.
Prima Olimpiadă a avut loc în 776 î.Hr
În 776 î.Hr., a avut loc prima Olimpiadă, organizată de autoritățile din Elis în timpul secolului al VIII-lea î.Hr. Tradiția afirmă că primele jocuri au fost desfășurate în acest an. Cu toate acestea, clădirile din Olimpia au fost construite cel puțin 100 de ani mai târziu, primele dovezi ale activității de construcție datând din aproximativ 600 î.Hr.
În această perioadă, Templul Herei a fost în curs de construcție, iar vistieriile și Pelopionul au fost ridicate în timpul secolului al VI-lea î.Hr. În același timp, structurile seculare și arenele de atletism, printre care și Bouleuterionul, au fost de asemenea în construcție.
Primul stadion a fost construit în jurul anului 560 î.Hr., inițial constând dintr-o pistă simplă. Ulterior, în jurul anului 500 î.Hr., stadionul a fost remodelat pentru a include părți înclinate pentru spectatori și a fost ușor reorientat spre est. Pe parcursul secolului al VI-lea î.Hr., mai multe sporturi au fost adăugate în programul Jocurilor Olimpice.