Premieră istorică! Bătrânii vor primi a 13-a pensie. Ce țară din Europa a luat această decizie

Ultima actualizare:

Elvețienii au votat în favoarea implementării celei de-a 13-a pensii și împotriva creșterii vârstei de pensionare.

Elveția le dă pensionarilor bani în plus / foto: Pixabay
Elveția le dă pensionarilor bani în plus / foto: Pixabay

Propunerea pentru introducerea unei pensii suplimentare, cea de-a 13-a plătită în decursul unui an, a fost aprobată de 58,2% dintre alegători și a îndeplinit, de asemenea, o cerință suplimentară referitoare la obținerea sprijinului a mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elvețiene.

Vârsta de pensionare nu va crește 

Cea de-a doua inițiativă, care viza creșterea graduală a vârstei de pensionare de la 65 la 66 de ani, a fost respinsă, obținând doar 25,3% din voturi.

Această aprobare reprezintă „un moment de cotitură pentru Elveția”, conform analistului politic Georg Lutz. El a adăugat că "cu doar zece ani în urmă, o astfel de propunere nu ar fi avut nicio șansă, dată fiind opoziția partidelor burgheze și a asociațiilor mediului de afaceri."

Propunerea pentru introducerea celei de-a 13-a pensii a fost inițiată de sindicate, care susțin că majorarea costului vieții a redus puterea de cumpărare a pensionarilor. Guvernul, parlamentul și organizațiile reprezentative ale mediului de afaceri au criticat propunerea ca fiind nesustenabilă din punct de vedere financiar.

Este prima dată când se votează o asemenea inițiativă

Aprobarea acestei inițiative reprezintă o premieră în istoria modernă a Elveției, deoarece de la înființarea sa în 1848, alegătorii elvețieni nu au aprobat niciodată planuri de majorare a beneficiilor sociale plătite de stat prin intermediul unui referendum.

Potrivit prevederilor inițiativei, pensiile vor fi majorate începând cu anul 2026. Cu toate acestea, susținătorii celei de-a 13-a pensii nu au prezentat un plan de finanțare pentru această măsură, ale cărei costuri suplimentare sunt estimate la 4,1 miliarde de franci (4,7 miliarde de dolari).

Prin urmare, guvernul va trebui să găsească resurse financiare. Ministrul de Finanțe, Karin Keller-Sutter, a precizat că, având în vedere deficitul bugetar existent, plata celei de-a 13-a pensii va necesita o majorare a cotei de TVA.

Cât este pensia medie în Elveția

În prezent, pensia medie de asigurări sociale de stat în Elveția este plafonată la 2.450 de franci (2.570 de euro) pentru o persoană singură și 3.675 de franci pentru un cuplu căsătorit. Aceste sume sunt considerate insuficiente pentru o țară cunoscută ca fiind una dintre cele mai scumpe din lume.

De exemplu, chiria pentru un apartament cu trei camere într-un oraș din Elveția este de cel puțin 3.000 de franci (3.150 de euro), iar o cafea costă mai mult de cinci franci.

Referendumurile sunt o practică obișnuită în sistemul de democrație directă din Elveția, cu mai multe astfel de plebiscite organizate în fiecare an.

Pentru ca o inițiativă populară să fie adoptată, aceasta are nevoie de sprijinul majorității alegătorilor, precum și de susținerea a cel puțin jumătate din cele 26 de cantoane elvețiene.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net