Noua lege a pensiilor. Care sunt normele de aplicare și noutățile

Normele de aplicare a proaspetei legi a pensiilor, care includ condițiile de acordare, stabilire și recalculare a pensiilor, precum și determinarea stagiului de cotizare contributiv, au fost deja aprobate.

Normele de aplicare a proaspetei legi a pensiilor au fost adoptate / foto: arhiva
Normele de aplicare a proaspetei legi a pensiilor au fost adoptate / foto: arhiva

Unul dintre aspectele fundamentale ale acestor norme este că nicio pensie nu va fi redusă ca urmare a aplicării noii legi.

Astfel, după ce în ianuarie 2024 pensiile tuturor românilor au fost majorate cu 13,8%, în septembrie 2024 se vor plăti pensiile recalculate. Este demn de menționat faptul că este prima dată când, în același an, au loc atât o majorare a pensiilor, cât și o recalculare a acestora.

„Reforma sistemului de pensii asigură sustenabilitatea și aduce echitate pentru pensionari și viitorii pensionari. Pentru muncă egală și contribuții egale, pensia va fi egală. Stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechităților sistemului public de pensii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Câți ani trebuie să lucrezi pentru a obține pensia minimă

Potrivit noii legi a pensiilor, care intră în vigoare din luna septembrie 2024, pensia pentru limită de vârstă se acordă la împlinirea vârstei standard de pensionare, cu condiția realizării unui stagiu de cotizare contributiv de minimum 15 ani.

La calculul acestui stagiu de cotizare contributiv de 15 ani nu se iau în considerare perioadele asimilate respective, cum ar fi studiile superioare, stagiul militar, sau perioadele necontributive anterioare datei de 01 aprilie 2001, perioada recunoscută în baza DL 118/1990.

Aceeași condiție de stagiu de cotizare contributiv este valabilă și pentru persoanele care solicită pensie anticipată, în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii respective, care impune un stagiu de cotizare contributivă de 35 de ani - fie că vorbim de pensionare anticipată sau pensia pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, pentru condiții superioare de muncă, respectiv pensii pentru limită de vârstă reglementată de art. 56 din Legea nr. 360/2023.

Ce venituri se mai iau în considerare

Se va lua în considerare și veniturile suplimentare precum acordurile globale, premiile sau al 13-lea salariu. Toate veniturile brute pentru care s-au plătit contribuțiile de asigurări sociale vor fi luate în considerare: acordurile globale, plata cu ora, al 13-lea salariu, premiile, etc.

În situația în care, din diverse motive, nu se poate face dovada acestor venituri brute cu adeverințe, la calculul punctajelor se vor utiliza salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente, așa cum se procedează și în prezent.

Egalizarea vârstelor standard de pensionare între bărbați și femei la 65 de ani va avea loc treptat până în anul 2035.

Femeile care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare în funcție de numărul de copii: 6 luni pentru primul copil, un an pentru doi copii, până la 3 ani și 6 luni pentru 7 copii. Această reducere se aplică și pentru copiii adoptați și crescuți timp de cel puțin 13 ani.

Persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puțin 5 ani de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5. Această reducere a vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de legea actuală sau de alte acte normative.

Cum se acordă punctele suplimentare

La calculul numărului total de puncte, se adaugă un număr de puncte suplimentare pentru fiecare an lucrat peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, după cum urmează:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an lucrat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an lucrat peste 35 ani.

Numărul de puncte de stabilitate se acordă proporțional și pentru fracțiunile de an. Aceste puncte reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și se acordă pentru perioadele de cotizare contributive.

Numărul de puncte de stabilitate nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi speciale, cu venituri asigurate conform legii.

În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a noii legi, se va recalcula din oficiu toate dosarele care includ sporuri nepermanente și nevalorificate conform vechii legislații.

Nicio pensie nu va fi mai mică decât în prezent. În cazul în care, în urma recalculării, rezultă un cuantum al pensiei mai mare, acesta va fi plătit. În situația în care, în urma recalculării, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se va menține pensia actuală până când se va obține un cuantum mai mare ca urmare a majorării valorii punctului de referință.

La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, prevăzute de legea actuală, pensia anticipată se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă și se va recalcula prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea perioadelor asimilate și a stagiilor de cotizare realizate și nevalorificate la stabilirea pensiei.

CNPP, prin casele teritoriale de pensii, va transmite pensionarilor deciziile referitoare la rezultatul recalculării.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net