Pensionarii vor primi acești bani pe lângă pensie. Este vorba despre o compensație

Ultima actualizare:

Pensionarii din România beneficiază de șase călătorii anuale cu reducere de 50% pentru transportul intern între localități, valabile pentru trenuri regio și interregio, mijloace auto și nave de călători. Facilitatea este destinată exclusiv pensionarilor care nu se bucură de călătorii gratuite în baza altor legi. Un proiect de lege prevede ca cei care nu se folosesc de aceste călătorii, de-a lungul anului să primească banii pe ele. Există însă și voci care critică propunerea.

pensionari jpg

Pensionarii din România ar putea primi în curând vești bune datorită unui proiect de lege ce aduce modificări semnificative la Legea nr. 147/2000 privind reducerile acordate acestora pentru transportul intern.

Această inițiativă legislativă, care a trecut tacit de Senat și așteaptă acum dezbaterea și votul decisiv la Camera Deputaților, propune compensarea în bani a călătoriilor cu preț redus neefectuate de pensionari în cursul unui an, scrie Playtech.

Cand vor fi plătiți banii pe călătoriile neefectuate

Potrivit proiectului, călătoriile care nu au fost efectuate în decursul unui an vor fi compensate în bani, sumele urmând să fie virate beneficiarilor odată cu plata primei pensii a anului următor. Această măsură vizează sprijinirea persoanelor vârstnice care, din diverse motive, nu își pot exercita dreptul la călătorii cu preț redus, oferindu-le astfel o alternativă financiară.

Modul în care se va calcula această compensație urmează să fie stabilit prin ordin de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar inițiatorii proiectului subliniază că acesta vine în sprijinul persoanelor vârstnice care se confruntă cu un nivel scăzut al veniturilor, sănătate precară și acces limitat la medicamente și asistență socială.

Ce spun criticii

Nu este prima dată când se propune o astfel de măsură. Încă din 2015, un proiect similar a fost înregistrat în Parlament și a trecut de Senat, dar așteaptă de peste cinci ani votul decisiv al deputaților. Inițiativa legislativă din 2016, care a primit votul senatorilor în ciuda unui raport de respingere, are același obiectiv: compensarea în bani a călătoriilor reduse neutilizate anual de pensionari.

Criticii acestor propuneri argumentează că reducerile pentru transport au drept scop facilitarea mobilității pensionarilor, nu acordarea de ajutoare sociale, și că această compensare ar putea genera costuri suplimentare nesustenabile pentru bugetul de stat.

În plus, există preocupări legate de faptul că un astfel de sistem ar putea fi dificil de administrat și ar putea deschide ușa abuzurilor.

Cu toate acestea, dacă proiectul de lege va fi adoptat, pensionarii care nu pot sau aleg să nu își utilizeze biletele cu preț redus ar putea beneficia de un sprijin financiar suplimentar.

Aceasta ar fi o schimbare binevenită pentru mulți dintre pensionarii României, oferindu-le o mai mare flexibilitate în gestionarea beneficiilor acordate de stat.

.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
lacul verde resort 7fbfbc original jpg
image png
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
image
actualitate.net
image
actualitate.net