Cine sunt pensionarii ce vor primi o pensie mai mică după recalculare. Exemple concrete

Ultima actualizare:

De la 1 septembrie 2024, vor fi pensionari care la recalculare vor avea pensii mai mici. Așadar, unii seniori nu o să primească bani în plus. Cei născuți între octombrie 1958 și iunie 1961, care au ieșit la 61 și la 62 de ani la pensie, ar trebui să aibă pensii mai mici. Iată alte calcule precise!

Ce presupune noua formulă de calcul a pensiilor Foto: Shutterstock
Ce presupune noua formulă de calcul a pensiilor Foto: Shutterstock

Pensii recalculate de la 1 septembrie

Pensionarii vor avea pensiile recalculate la data de 1 septembrie. Atunci, va intra în vigoare și legea pensiilor care vine cu o nouă formulă de recalculare a pensiilor, scrie newsweek.ro. Aceasta va oferi pensii mărite celor care au lucrat mulți ani (ideal peste 35), va face grupele de muncă mai puțin importante financiar și va veni cu pensii mai mici pentru pensionarii care au lucrat sub 25 de ani.

Câți pensionari vor rămâne cu aceeași pensie

Pensionarii care vor avea, în urma recalculării, pensii mai mici, vor rămâne cu pensiile în plată, potrivit legii. Oficialii de la ministerul Muncii și de la Casa de Pensii lasă să se înțeleagă că, la recalculare, va curge lapte și miere, dar nu e așa. Un număr de 2.000.000 de pensionari vor rămâne cu aceeași pensie, deși, după recalculare, ar trebui să aibă pensii mai mici. Astfel, vor avea parte de creșteri ale pensiei doar 3.000.000 de pensionari.

Pensii care vor scădea

Newsweek a publicat o serie de exemple de pensii care, după recalculare , vor scădea. Din exemplele prezentate la Antena 3 reiese clar anul de naștere al pensionarilor și vârsta de pensionare al celor care ar trebui să aibă pensii mai mici și cu 10%. Pensionarii născuți între octombrie 1958 și iunie 1961, care au ieșit la 61 și la 62 de ani la pensie, ar trebui să aibă pensii mai mici. La fel, pensionarii născuți între octombrie 1952 și iulie 1953. Dar acestea sunt doar câteva, puține exemple. 

Un pensionar, care a muncit la fabrică, timp de 15 ani și 3 luni are un total de 15,3 puncte și un punctaj mediu anual de 0,61. El avea, în decembrie, pensie de 1.125 de lei. La 1 ianuarie a primit în plus 151 de lei. El a ajuns la o pensie de 1.276 de lei la 1 ianuarie 2024. La 1 septembrie, pentru că nu are puncte de stabilitate, va primi 15,3 X 81 = 1.239 de lei la 1 septembrie 2024. Va avea o pensie cu 37 lei mai mică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net