Pensii 2024. Peste un milion de pensionari cu venituri foarte mici vor fi ajutați de stat. Aceștia vor primi o indemnizație

Ultima actualizare:

În luna ianuarie 2024, peste un milion de pensionari din România se confruntă cu dificultăți financiare, primind o sumă de doar 492 de lei din partea statului, conform datelor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Acești beneficiari, ale căror venituri din pensii și indemnizații se situează sub valoarea de 1.125 de lei, primesc lunar o "Indemnizație socială pentru pensionari."

Pensionar. Foto: arhiva.
Pensionar. Foto: arhiva.

Câți pensionari primesc această indemnizație

Numărul total al beneficiarilor acestei indemnizații în ianuarie 2024 a fost de 1.141.775 de persoane, cu 104 mai puține comparativ cu luna precedentă. Dintre aceștia, 1.040.187 erau pensionari din sistemul public, iar 101.588 erau pensionari proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizației suportate de la bugetul de stat a fost de 492 de lei. Judetele cu cele mai mari valori ale indemnizațiilor au fost Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Vrancea și Hunedoara.

Bucureștiul și județele Suceava, Dolj, Iași și Prahova au înregistrat cel mai mare număr de beneficiari ai indemnizației sociale pentru pensionari.

Pentru pensionarii agricultori, indemnizația socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 343 de lei, cu cele mai mari valori în Ilfov și Gorj.

Pensia va fi iar majorată în septembrie

De asemenea, CNPP a precizat că beneficiarii sistemului public de pensii, a căror sumă totală de venituri din pensii și indemnizații este sub 1.125 de lei, primesc această indemnizație lunară conform prevederilor Legii nr. 196/2009.

În contextul creșterii valorii pensiei minime la 1.281 de lei de la 1 ianuarie 2024, aceasta va fi majorată din nou la 1 septembrie 2024. Acest demers vine odată cu intrarea în vigoare a tuturor prevederilor din noua lege a pensiilor.

Viitorii pensionari români vor beneficia de o nouă formulă de calcul a pensiilor, începând cu luna septembrie a acestui an. Formula se bazează pe un punctaj lunar, luând în considerare venitul brut lunar și câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale. Este esențial ca această schimbare să fie urmărită cu atenție, iar viitorii pensionari își pot estima singuri drepturile conform reglementărilor din noua lege a pensiilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net