Ce pensie vor avea românii care nu au muncit nicio zi în viața lor, după majorarea din 2024

Ultima actualizare:

Într-un anunț important făcut în exclusivitate la Antena 3 CNN, Ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, a dezvăluit detalii esențiale despre majorarea pensiilor în România în 2024. Acesta a adus în prim-plan recalcularea tuturor pensiilor, cu accent pe pensia minimă socială, pentru a asigura că toți pensionarii beneficiază de aceste creșteri.

bani jpeg

Principalele reglementări ale noii legi a pensiilor

Formulă nouă de calcul: Bazată pe numărul de puncte realizate de fiecare beneficiar, conform principiului contributivității.

Vârsta standard de pensionare: Stabilită la 65 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Stagiu minim și complet de cotizare: 15 ani și, respectiv, 35 de ani.

Reducerea vârstelor standard de pensionare: Pentru persoanele cu stagiu de cotizare în condiții speciale, deosebite, în condiții de handicap sau care au depășit stagiul complet de cotizare.

Puncte suplimentare pentru vechime: Stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime.

Beneficii pentru mame: Posibilitatea de a se pensiona mai devreme cu șase luni pentru fiecare copil crescut, până la vârsta de 16 ani.

Cuantumul pensiei minime sociale și criteriile de acordare

Și românii care nu au muncit nicio zi în viața lor vor avea pensii mai mari. "Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creștere a indemnizației minime sociale, de la 1125 la 1281 de lei", a spus ministrul Muncii.  

Legea definește pensia minimă socială, cea de care beneficiază românii care au împlinit doar stagiul minim de cotizare. Pentru 2024, pensia minimă socială va ajunge la 1.281 de lei, în creștere față de 1.125 de lei în prezent. Această sumă reprezintă diferența între valoarea stabilită pentru anul respectiv și cuantumul pensiei cuvenite sau aflate în plată.

Criteriile pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari includ calitatea de pensionar al sistemului public de pensie, domiciliul în România, cuantumul pensiei să fie sub 1.000 de lei și faptul că nu se cumulează cu alte venituri care să depășească suma de 1.000 de lei.

Simulare a majorării pensiei minime sociale în 2024

Cu un indice de inflație de 13,8%, pensia minimă socială va crește semnificativ în 2024. Astfel, de la 1 ianuarie, aceasta va ajunge la aproximativ 1.281 de lei, comparativ cu 1.125 de lei în prezent.

Ministrul Muncii a subliniat importanța noii legi a pensiilor, care asigură o majorare constantă a pensiilor în funcție de inflație și jumătate din câștigul salarial mediu brut.

Aceste modificări legislative sunt menite să aducă beneficii semnificative pensionarilor și să asigure un sistem de pensii echitabil și sustenabil în timp

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Hot de buzunare jpg
lapte bivolita adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net