Vești bune pentru seniori! Cine sunt pensionarii care vor avea o pensie de 4000 de lei, după recalculare

Recenta majorare a pensiilor cu 13,8% începând cu ianuarie a reprezentat o creștere semnificativă a veniturilor pentru pensionarii români, mai ales pentru cei care deja beneficiau de pensii mai mari de 4.000 de lei net pe lună.

Câți seniori au venituri peste 4000 de lei de lei la pensie, după recalculare / foto: arhiva
Câți seniori au venituri peste 4000 de lei de lei la pensie, după recalculare / foto: arhiva

Această creștere, echivalentă cu aproape un miliard de euro, a determinat o creștere medie de aproximativ 800 de lei pentru fiecare pensie de 4.000 de lei net, care se apropie de salariul mediu net pe țară.

Această situație a condus la emergența unei noi categorii de consumatori în România: pensionarii cu venituri medii sau mari. Numărul acestor pensionari este în creștere datorită majorărilor continue ale pensiilor.

La finalul anului 2023, în România existau aproximativ 500.000 de pensionari care primeau pensii de peste 4.000 de lei pe lună. Datorită creșterii pensiilor cu 13%, fiecare dintre acești pensionari a beneficiat de o creștere suplimentară de aproximativ 800 de lei lunar.

Dintre cei aproape 500.000 de pensionari cu venituri medii și mari, 300.000 sunt asigurați de Casa Națională de Pensii Publice.

Alți 100.000 sunt pensionari ai Ministerului Afacerilor Interne, beneficiind de pensii prin casa de pensii internă a MAI, iar aproximativ 85.000 sunt militari care primesc pensii prin casa de pensii a Ministerului Apărării. Pentru aceste două categorii, pensia medie se situează în jurul valorii de 6.000 de lei.

Sunt 10.000 de români care primesc pensie specială

În plus, există și o categorie de aproximativ 10.000 de pensionari speciali, inclusiv 5.000 de magistrați, care primesc pensii medii de peste 20.000 de lei lunar, precum și primari și parlamentari cu pensii de peste 7.000 de lei lunar.

În România, populația pensionarilor se ridică la aproximativ 4,6 milioane de persoane, din care aproximativ trei milioane se vor bucura de aceste creșteri ale pensiilor, conform declarațiilor recente ale lui Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii.

Pensia medie în decembrie a fost în România de 1.970 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net