Cine sunt seniorii care vor primi cei mai mulți bani la pensie, după recalculare: Baciu: „Vor avea creșteri de peste 80%”

Conform declarațiilor șefului Casei Naționale de Pensii, în luna septembrie, pensionarii vor primi pensiile recalculate conform noii formule de calcul din legea 360.

Unii dintre români vor avea pensia semnificativ mai mare / foto: Pixabay
Unii dintre români vor avea pensia semnificativ mai mare / foto: Pixabay

Acest proces este deja în desfășurare, iar aproximativ 5 milioane de pensionari vor beneficia de aceste ajustări în acea perioadă. Normele pentru aplicarea legii 360 sunt planificate să fie publicate în Monitorul Oficial în ianuarie pentru a respecta termenul de 90 de zile prevăzut de lege.

Pensiile ar urma să se mărească, până în septembrie 2024

Cu toate acestea, Casa Națională de Pensii își propune să accelereze acest proces pentru a avea suficient timp pentru implementarea noii formule de calcul în sistemul informatic, care este complet diferită de cea actuală.

Șeful instituției a subliniat că sunt deja la peste 95% în ceea ce privește progresul procesului și că, odată ce aplicația va fi finalizată, dosarele vor fi într-un format electronic de ultimă generație.

Se urmărește ca toate aceste aspecte să fie finalizate până în septembrie pentru a asigura acordarea măririlor, care vor fi semnificative, de peste 80% pentru cei care au contribuit mai mult la sistemul de pensii.

„Totul să fie gata, în septembrie, oamenii să primească măririle, o sa fie creșteri spectaculoase de peste 80% pentru cine a cotizat mai mult”, a mai spus Baciu.

Cine poate ieși cu 5 ani mai devreme la pensie

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a discutat despre noile reglementări ale pensiilor, inclusiv despre posibilitatea pensionării anticipate pentru anumite categorii de cetățeni.

Sub noua legislație a pensiilor, femeile vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare, calculată în funcție de numărul de copii născuți și crescuți.

De exemplu, o mamă va avea vârsta de pensionare redusă cu șase luni pentru fiecare copil, ajungând până la o reducere maximă de 3 ani și jumătate pentru cele care au crescut șapte copii.

De asemenea, Ministrul a subliniat posibilitatea pensionării anticipate pentru cei cu un stagiu contributiv de 40 de ani, permițându-le să se pensioneze cu cinci ani mai devreme. Astfel, un bărbat care normal s-ar pensiona la 65 de ani, poate opta pentru pensionarea la 60 de ani, dacă îndeplinește condiția stagiu contributiv de 40 de ani.

Cine muncește mai mulți ani va avea mai mult la pensie

Ministrul Muncii a accentuat și faptul că, sub noua lege, persoanele care lucrează pentru o perioadă mai lungă și care au venituri contributive mai mari, vor beneficia de pensii corespunzător mai mari. Acest aspect subliniază importanța unui stagiu de cotizare de peste 25 de ani pentru a obține o pensie mai substanțială.

În plus, noua legislație introduce puncte suplimentare pentru cei care muncesc perioade mai extinse, puncte pentru perioadele de studii, și sprijină creșterea natalității prin recunoașterea perioadelor de concediu de maternitate sau paternitate ca stagii contributive.

Aceste măsuri sunt menite să sprijine atât pensionarii actuali, cât și pe viitorii pensionari, inclusiv copiii de astăzi, după cum a menționat Ministrul Simona Bucura-Oprescu, în declarațiile sale pentru romaniatv.net.

Printre principalele reglementări din noua lege a pensiilor

  • Implementarea unei formule actualizate de calcul a pensiilor, care se bazează pe totalul punctelor acumulate de fiecare beneficiar, reflectând astfel principiul contributivității;
  • Fixarea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru ambele genuri;
  • Necesitatea unui stagiu minim de cotizare de 15 ani și un stagiu complet de 35 de ani;
  • Posibilitatea pensionării anticipate pentru persoanele care au lucrat în condiții de muncă speciale, deosebite sau cu handicap, precum și pentru cei ce au depășit stagiul complet de cotizare;
  • Alocarea de puncte bonus pentru cei cu un stagiu de cotizare de peste 25 de ani;
  • Standardizarea condițiilor de muncă speciale și deosebite până în 2035;
  • Concedierea anticipată a mamelor cu reducerea vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil născut și crescut până la 16 ani, cu o limită maximă de reducere de trei ani și jumătate;
  • Includerea în calculul pensiei a sporurilor nepermanente care au fost asigurate prin contribuții.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net