Care va fi cea mai mică pensie după recalculare. Sute de mii de pensionari o vor încasa

De la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie a crescut cu 13,8%, de la 1.785 lei la 2.032 lei. În septembrie, pensiile vor fi recalculate, după noua formulă din noua lege. Și sunt mulți cei care se întreabă cine sunt românii care o să primească cei mai puțini bani. 

Toate pensiile se recalculează Foto: Shutterstock
Toate pensiile se recalculează Foto: Shutterstock

Când va avea loc recalcularea pensiilor

Cea mai mică pensie la recalculare va fi luată de câteva sute de mii de români. Recalcularea tuturor pensiilor va avea loc la 1 septembrie, după un calendar bine stabilit, scrie newsweek.ro. Mai întâi vor apărea normele metodologice necesare noii legi a pensiilor. Apoi, va începe recalcularea propriu-zisă a tuturor celor 5 milioane de pensii. Recalcularea se va termina la 1 august. Toată luna august, pensionarii vor primi informări despre cât va fi noua lor pensie. 

La 1 septembrie intră în vigoare noua lege a pensiilor. Pensia recalculată va intra în buzunarul pensionarilor la data de 5 septembrie, pentru cei care iau pensia prin poștă, și la 12 septembrie, pe card. 

Detalii exacte despre recalcularea pensiilor 

1.100.000 de pensionari luau pensie socială în valoare de 1.125 de lei. Ei au primit 151 de lei în plus și au ajuns la o pensie socială de 1.276 de lei. Aceasta va fi și pensia minimă în România după recalcularea din data de 1 septembrie - 1.276 lei. Pensiile nu vor crește la recalculare, în primul rând pentru cei care au sub 15 ani munciți.

Nu vor crește (sau doar foarte puțin) nici pentru cei care au muncit sub 25 de ani, deoarece ei nu primesc puncte bonus sau de stabilitate. Dacă au muncit sub 25 de ani și pe un salariu mic, aproape sigur nu vor avea o pensie crescută. 

Ce pensie va rămâne 1.276 lei și după recalculare

Un pensionar a muncit într-o fabrică 15 ani și câteva luni. El are un total de 15,3 puncte și un punctaj mediu anual de 0,61. În decembrie 2023, avea pensie de 1.125 de lei. La 1 ianuarie a avut o creștere de 13,8% și a ajuns la o pensie de 1.276 de lei la 1 ianuarie 2024. La 1 septembrie, pentru că nu are grupe și niciun fel de puncte de stabilitate, va primi 15,3 X 81 lei punctul = 1.239 de lei. După cum se vede, la recalculare ar trebui să primească o pensie mai mică. 

Legea spune că, dacă la recalculare, primești o pensie mai mică decât ai în acest moment, rămâi cu pensia în plată. Astfel, că respectivul pensionar va rămâne cu pensia de 1.276 lei, cea mai mică pensie care va fi în România după recalcularea din septembrie. Oficialii au lăsat să se înțeleagă că 2.000.000 de pensii nu cresc la recalculare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldat rus in Ucraina FOTO Profimedia jpg
image
image
image
image
image
image
Masa de Paște (foto: Shutterstock)
mall shutterstock jpg
autospeciala politie jpg
steag spania jpg
CEA MAI LUNGA SCURTATURA DIN LUME jpg
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net