Schimbarea care afectează sute de mii de pensionari! Ce document le trebuie pentru a nu pierde banii

Ultima actualizare:

O schimbare majoră poate afecta sute de mii de pensionari din țara noastră! Aceștia vor fi nevoiți să depună semestrial un document anume la Casa Națională de Pensii, altfel riscă să nu își mai primească banii!

Documentul trebuie predat de 2 ori pe an / foto: Shutterstock
Documentul trebuie predat de 2 ori pe an / foto: Shutterstock

Potrivit informațiilor oferite de către cei de la Antena 3 CNN, cei afectați de către această nouă cerință sunt pensionarii români care se află stabiliți în străinătate. Se pare că, de 2 ori pe an, aceștia vor fi nevoiți să depună la Casa Națională de Pensii „certificatul de viață”. Această cerință impusă de către autorități vine odată cu noua lege a pensiilor, ce urmează să intre în aplicare din toamnă.

Pensionarii vor fi nevoiți să trimită certificatul de viață de două ori pe an, în lunile martie și septembrie. Se pare că, până acum, acesta era predat autorităților numai o dată pe an, însă legea pensiilor va modifica acest lucru.

Mai precis, conform sursei, în Legea 360/2023, scrie că „pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial un certificat de viață.”

Schimbarea pe care trebuie să o știe pensionarii

Se pare că documentul trebuie semnat de către beneficiarul pensiei în fața unei autorități legale din țara în care are domiciliul. Termenele până la care acest document trebuie trimis autorităților din România este de 31 martie, respectiv 30 septembrie.

Se pare că cei care nu trimit acest document până la cele 2 termene se vor trezi cu pensia suspendată începând cu luna următoare termenului limită, iar reluarea plății se va face de la data suspendării plății.  

Cei de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), menționează că, la acest moment, „dacă se solicită transferul drepturilor de pensie în străinătate, persoana în cauză este obligată să transmită anual formularul Certificat de viață.” Acest document atât de important se găsește pe site-ul celor de la CNPP, de unde poate fi descărcat de către toți cei care au nevoie de acesta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bancomat
image
image
image
image
image
image
alegeri 2019 vot scrutin buletin de vot jpeg
Bagaj jpg
Vasile Banescu foto Basilica jpg
autospeciala politie jpg
lucruri despre elefanţi jpeg
Mihai Leu jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
accident Vrancea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net