Reguli noi pentru cumulul pensiei cu alte venituri. Ce trebuie să știe românii

Românii trebuie să știe că în acest an urmează să intre în vigoare noi reguli în privința cumulului pensiei cu salariul, sau alte venituri. Legea 360/2023 va aduce schimbări importante în sistemul public de pensii, pe care românii trebuie să le cunoască.

Noi schimbări în sistemul de pensii
Noi schimbări în sistemul de pensii

Nou an vine cu schimbări în sistemul pensiilor, schimbări ce urmează să intre în vigoare începând cu această toamnă. Mai precis, potrivit celor de la adevarul.ro, se pare că autoritățile vor permite, în continuare, cumularea pensiilor cu alte venituri, fără a fi nevoie de suspendarea pensiei.

Cu toate acestea, noua lege care urmează să intre în vigoare aduce o modificare importantă. Se pare că pensia va putea fi cumulată doar cu venituri pentru care se datorează, în mod obligatoriu, contribuții de asigurări sociale (CAS).

Noi schimbări în sistemul pensiilor

„În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, precum și persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, și care datorează contribuția de asigurări sociale, indiferent de nivelul acestora, cu excepția:

a) soțului supraviețuitor beneficiar al unei pensii de urmaș care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d), mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;

b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d)”, este menționat în art. 105, din noua lege a pensiilor, potrivit sursei citate.

De asemenea, potrivit noii legi, toate persoanele care au opțiunea de a alege între mai multe pensii de serviciu, reglementate de către legislație cu caracter special (adică „pensii speciale”), vor fi nevoite să opteze pentru obținerea uneia dintre acestea.

În plus, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, persoanele care cumulează două, sau mai multe, pensii speciale vor trebui, până în luna octombrie, să opteze pentru dreptul cel mai avantajos.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net