Care este forma corectă de plural a cuvântului colonel. Mulți români o folosesc complet greșit

În limba română există nenumărate expresii și cuvinte care ne dau bătăi de cap chiar și nouă, vorbitorilor nativi. Iar acestea nu sunt numai regionalisme, sau alte cuvinte obscure, ci unele substantive extrem de banale, pe care probabil că le folosim aproape zilnic!

Multe cuvinte au forme surprinzătoare de plural / foto: Pexels
Multe cuvinte au forme surprinzătoare de plural / foto: Pexels

Limba română are în spate secole de tradiție, în care a acumulat noi cuvinte și expresii, de la diversele populații care au intrat în contact cu strămoșii noștri. În acest timp, unele expresii au devenit destul de bizare, chiar și pentru vorbitorii nativii de română. Din fericire, când ne lovim de asemenea situații în ziua de astăzi, dicționarul ne vine imediat în ajutor!

Un astfel de cuvânt este și „colonel”! Probabil că nu mulți dintre noi își pot imagina cum acest substantiv simplu poate fi atât de problematic, însă cu siguranță că, atunci când vine vorba despre forma lui de plural, am auzit de nenumărate ori folosindu-se o formă greșită!

Mai precis, atunci când avem nevoie să folosim forma de plural a cuvântului „colonel”, forma corectă nu este „coloneli”, cum probabil am mai auzit! Din punct de vedere gramatical, pluralul corect este „colonei”!

Cuvinte banale cu forme de plural bizare

Cu siguranță că un alt cuvânt banal, la care nu ne-am gândi niciodată că ne poate trimite rapid la dicționar, este și „sânge”! Însă, la fel cum este cazul și în situația precedentă, și acest substantiv are o formă extrem de neobișnuită de plural!

Mai precis, dacă cumva vă găsiți în situația în care trebuie să vorbiți despre sânge la plural, trebuie să știți că forma corectă, din punct de vedere gramatical, este „sângiuri”!

Pe lângă acestea, simplul „aragaz” ne poate pune și el unele probleme! Poate că am mai auzit români care folosesc forma de plural „aragazuri”, însă o scurtă privire în dicționar ne va arăta că aceasta nu este corectă! Mai precis, dacă dorim să vorbim corect, forma de plural este „aragaze”! Iar deja bine cunoscuta „monedă” dă probleme tuturor! Pluralul corect este „monede”, nu „monezi”, cum cred mulți dintre noi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Dominic Cummings FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
munte pixabay jpg
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net