Singurul animal din lume care vede de 100 de ori mai bine ca omul, deși nu are ochi. Românii se feresc de el

Există în țara noastră o pasăre cu o vedere uimitoare, mult mai eficientă decât cea a oamenilor. Însă, această pasăre bizară uimește specialiștii într-un mod cu totul inedit! În ciuda vederii sale atât de eficiente, ea nu are ochi! Cel puțin, nu în sensul tradițional al cuvântului! Este vorba despre bufniță, o pasăre extrem de comună de-a lungul globului!

Bufnițele nu au globi oculari / foto: Pexels
Bufnițele nu au globi oculari / foto: Pexels

Mai mult ca sigur că dacă cineva ne-ar spune că există o pasăre cu o vedere mult mai bună decât cea a omului, însă care nu are ochi, am crede că este o glumă. Însă, natura nu ezită niciodată să ne surprindă, iar această afirmație aparent contradictorie este, de fapt, complet adevărată, în cazul bufnițelor!

Cum mai mult ca sigur cu toții am văzut cum arată această pasăre până acum, poate că nu înțelegem de ce specialiștii ne spun că ea nu are ochi, însă răspunsul este simplu! Mai precis, bufnițele nu au globi oculari, precum oamenii, sau mai toate animalele din lume. Ochii lor se aseamănă mai mult cu mici tuburi, ținute extrem de bine în loc de către forma craniului lor!

Bufnițele au o anatomie extraordinară

Se pare că oasele care țin în loc aceste tuburi se numesc inele sclerotice, iar o consecință a acestor ochi bizar este faptul că bufnițele nu îi pot roti, la fel ca omul. Ochii lor sunt ținuți ficși, lucru ce duce la o nevoie pe care natura a trebuit să o satisfacă: dacă bufnița nu își mișcă ochii, cum poate vedea în jur pentru a evita prădătorii și pentru a găsi hrană?

Ei bine, răspunsul la această întrebare este, de fapt, o particularitate bizară a bufnițelor, care le-a făcut faimoase de-a lungul lumii! Ele își pot roti întregul cap! Cu siguranță am văzut cu toții imagini cu bufnițele care își răsucesc gâtul aproape în întregime! Mai exact, aceste păsări își pot roti gâtul la aproximativ 270 de grade în ambele direcții, cât și la 90 de grade în sus și în jos.

Acest lucru, împreună cu mărimea ochilor lor, cât și faptul că nu au nevoie de atât de multă lumină pentru a vedea, înseamnă că vederea bufnițelor este între 10 și 100 de ori mai bună decât cea umană!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldații ucraineni evacuează locuitorii din localitățile de lângă granița cu Rusia FOTO PROFIMEDIA
image
image
image
image
image
image
semafor camile kumtag china captura video jpg
alfred blaschke parasutism 106 ani guinness world records jpg
primar voineasa olt jpg
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
bucuresti pexels jpg
Ema Prisca si matei paun intalnire de taina 6 1024x683 jpg
test bete de chibrit jpg
bani lapusculita pensie privata transfer pilonul ii jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net