În ce lună vor ști seniorii dacă pensia le va crește cu cu 110%. Unii dintre ei nu vor primi nimic la recalculare

Un fost membru al guvernului a anunțat că pensionarii vor afla în ce lună vor avea pensiile recalculate, inclusiv dacă vor beneficia de o majorare de 110% sau nu vor primi nimic. Deciziile privind recalcularea pensiilor vor fi comunicate în lunile mai și iunie.

Unora dintre pensionari pensie le va crește cu 70% / foto: arhiva
Unora dintre pensionari pensie le va crește cu 70% / foto: arhiva

Recalcularea pensiilor va aduce creșteri zero pentru aproximativ 2.000.000 de români, în timp ce ceilalți 3.000.000 vor înregistra creșteri semnificative. Astfel, unii români vor primi majorări cuprinse între 1% și 110% după recalculare, care va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024.

Media creșterilor va fi de 40%.

În medie, creșterea pensiilor va fi de 40%, iar cei care au muncit la salariul minim vor beneficia de majorări substanțiale. Creșterea pensiei va depinde în mare măsură de numărul de ani lucrați peste cei 25 necesari pentru ieșirea la pensie. Cei care au muncit minim 35 de ani pot spera la o creștere semnificativă.

Normele de aplicare pentru majorarea pensiilor au fost publicate recent, oferind o transparență necesară în proces. În acest interval, sindicatele pensionarilor și patronatele au oportunitatea de a-și exprima opiniile cu privire la aceste norme.

Recalcularea pensiilor va fi automată, fără ca cetățenii să fie nevoiți să se prezinte la Casele Naționale de Pensii. Primele decizii referitoare la recalculare vor fi emise înainte de 1 septembrie, iar majorările vor fi aplicate începând cu această dată.

Primele notificări cu privire la noile pensii vor fi trimise în lunile mai-iunie. Un sistem de acordare a punctelor bonus, în funcție de anii lucrători, a fost stabilit, iar valoarea unui punct bonus este de 81 de lei.

Care e formula de calcul a pensiei

Formula de calcul a pensiei se bazează pe valoarea punctului de referință (81 de lei) înmulțită cu numărul de puncte acumulate.

Numărul total de puncte este rezultatul sumei punctelor de contributivitate, punctelor de stabilitate și punctelor pentru perioadele asimilate și necontributive.

Mai precis, punctele de necontributivitate sunt acordate pentru anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, în timp ce punctele de contributivitate reflectă ani în care persoana a contribuit la sistemul de pensii. Punctele de stabilitate sunt acordate pentru perioadele de muncă peste cei 25 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net