Ce pensie vor avea românii care încasează sub 3000 de lei, după recalculare

Odată cu implementarea noii formule de calcul din legea pensiilor, românii cu pensii sub 3.000 de lei se pregătesc să afle cum va evolua suma pe cardul lor în urma recalculării ce va avea loc în luna septembrie. Cu peste 3,4 milioane de pensionari în această categorie, întrebarea crucială este cât va crește efectiv pensia pentru cei care au muncit ani în șir și au contribuit la sistemul de pensii.

Pensie. Foto: arhiva.
Pensie. Foto: arhiva.

Câți pensionari primesc sub 3.000 de lei și cât le va crește pensia la recalculare?

Conform datelor furnizate de Casa de Pensii și preluate de Newsweek România, aproximativ 3,4 milioane de pensionari din România au o pensie sub pragul de 3.000 de lei net. Această cifră este rezultatul unor calcule amănunțite, iar contextul general arată că, deși cele mai multe pensii se încadrează în această categorie, nu toate vor experimenta o creștere în urma recalculării din luna septembrie.

Cum se decide creșterea pensiilor

Conform noii formule de calcul, implementată în legea pensiilor, oficialii estimează că 3.000.000 de pensii vor crește în medie cu 40%, în timp ce restul de 2.000.000 de pensii vor rămâne la nivelul actual, după indexarea cu 13,8% din ianuarie. Această abordare vizează să asigure un sprijin financiar adecvat pensionarilor cu o contribuție semnificativă la sistemul de pensii.

Formula de recalculare și criteriile decisive

Formula de recalculare se bazează pe valoarea punctului de referință (VPR), care este stabilită la 81 de lei. Punctele contribuie la stabilirea sumei finale, iar acestea sunt alcătuite din puncte de contributivitate, puncte de stabilitate și puncte pentru perioade asimilate și necontributive. Este important de menționat că nu doar numărul de ani de muncă este decisiv, ci și alte elemente precum valoarea salariilor, punctajul realizat și perioadele asimilate și necontributive.

Recalcularea pensiilor sub 3.000 de lei reprezintă o schimbare semnificativă în sistemul de pensii din România, având un impact direct asupra vieții a milioane de pensionari. În timp ce această măsură aduce bucurie pentru unii, este esențial ca beneficiile să fie distribuite echitabil și să reflecte contribuția fiecărui individ la sistemul de pensii. Românii așteaptă cu interes luna septembrie pentru a afla cum se va reflecta această recalculare în veniturile lor lunare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net