Ce pensie vor avea românii care încasează sub 3000 de lei, după recalculare

Odată cu implementarea noii formule de calcul din legea pensiilor, românii cu pensii sub 3.000 de lei se pregătesc să afle cum va evolua suma pe cardul lor în urma recalculării ce va avea loc în luna septembrie. Cu peste 3,4 milioane de pensionari în această categorie, întrebarea crucială este cât va crește efectiv pensia pentru cei care au muncit ani în șir și au contribuit la sistemul de pensii.

Pensie. Foto: arhiva.
Pensie. Foto: arhiva.

Câți pensionari primesc sub 3.000 de lei și cât le va crește pensia la recalculare?

Conform datelor furnizate de Casa de Pensii și preluate de Newsweek România, aproximativ 3,4 milioane de pensionari din România au o pensie sub pragul de 3.000 de lei net. Această cifră este rezultatul unor calcule amănunțite, iar contextul general arată că, deși cele mai multe pensii se încadrează în această categorie, nu toate vor experimenta o creștere în urma recalculării din luna septembrie.

Cum se decide creșterea pensiilor

Conform noii formule de calcul, implementată în legea pensiilor, oficialii estimează că 3.000.000 de pensii vor crește în medie cu 40%, în timp ce restul de 2.000.000 de pensii vor rămâne la nivelul actual, după indexarea cu 13,8% din ianuarie. Această abordare vizează să asigure un sprijin financiar adecvat pensionarilor cu o contribuție semnificativă la sistemul de pensii.

Formula de recalculare și criteriile decisive

Formula de recalculare se bazează pe valoarea punctului de referință (VPR), care este stabilită la 81 de lei. Punctele contribuie la stabilirea sumei finale, iar acestea sunt alcătuite din puncte de contributivitate, puncte de stabilitate și puncte pentru perioade asimilate și necontributive. Este important de menționat că nu doar numărul de ani de muncă este decisiv, ci și alte elemente precum valoarea salariilor, punctajul realizat și perioadele asimilate și necontributive.

Recalcularea pensiilor sub 3.000 de lei reprezintă o schimbare semnificativă în sistemul de pensii din România, având un impact direct asupra vieții a milioane de pensionari. În timp ce această măsură aduce bucurie pentru unii, este esențial ca beneficiile să fie distribuite echitabil și să reflecte contribuția fiecărui individ la sistemul de pensii. Românii așteaptă cu interes luna septembrie pentru a afla cum se va reflecta această recalculare în veniturile lor lunare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Halep Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
avion klm profimedia jpg
summer 904882 1280 jpg
cea mai mica inchisoare insula sark jpg
image png
baiat mahmur jpeg
442484961 416757227861294 4073134061471763180 n jpg
Cum să eviți cele mai comune capcane la achiziționarea asigurării RCA jpg
cetate misterioasa jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net