Preşedintele Parlamentului georgian demisionează după o noapte de manifestaţii violente, soldate cu 240 de răniţi
Preşedintele Parlamentului georgian a demisionat vineri, la o zi după ciocniri violente - soldate cu 240 de răniţi - între poliţie şi mii de manufestanţi ce protestau faţă de intervenţia unui deputat rus în hemiciclul acestei ţări din Caucaz, relatează AFP.
Până la 10.000 de persoane s-au adunat joi în faţa Parlamentului, în semn de protest faţă de o intervenţie a deputatului din cadrul Partidului Comunist rus Serghei Gavrilov. Prezenţa sa în hemiciclu, în cadrul unei reuniuni internaţionale cu privire la ortodoxie, a şocat o ţară în care mulţi consideră că Rusia ocupă o parte a teritoriului gerogian.
Protestele au fost marcate de confruntări care s-au soldat cu 240 de răniţi - între care 160 de manifestanţi şi 80 de poliţişti - şi au condus la 305 arestări, potrivit autorităţilor.
”Manifestaţii paşnice permanente continuă până când revendicările sunt îndeplinite”, a declarat pentru AFP Grigol Vaşadze, liderul Mişcării Naţionale Unite, o formaţiune înfiinţată de către fostul preţedinte în exil Mihai Saakaşvili.
”Manifestaţii paşnice permanente continuă până când revendicările sunt îndeplinite”, a declarat pentru AFP Grigol Vaşadze, liderul Mişcării Naţionale Unite, o formaţiune înfiinţată de către fostul preţedinte în exil Mihai Saakaşvili.
DISCURS CONTROVERSAT
Într-o înregistrare video publicată pe Facebook, Mihail Saakaşvili şi-a îndemnat susţinătorii ”să iasă în stradă” şi cere sfârşitul ”regimului” miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat drept cel care ţine frâiele Partidului Visul Georgian.
În noaptea de joi spre vineri, poliţia a respins cu tiruri de gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc mii de manifstanţi care s-au adunat în faţa sediului Parlamentului şi au încercat să intre în clădire.
ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a denunţat aceste măsuri împotriva unei mulţimi ”meviolente”, iar Amnesty International (AI) a îndemnat la o ”anchetă serioasă” după reacţia ”musculoasă” a forţelor de ordine. ONG-ul numără 31 de jurnalişti între răniţi.
Preşedinta ţării, Salomé Zurabişvili, şi-a întrerupt o vizită în Belarus şi a revenit la Tbilisi.
Premierul Mamuka Bahtadze a promis, într-un discurs televizat că ”liderii unei opoziţii distructive” care au organizat ”violenţe în masă” vor fi daţi în judecată.
Bidzina Ivanişvili, prezentat adesea ca adevăratul om puternic al ţării, a mizat pe potolire şi a dat asigurări că ”împărtăşeşte pe deplin indignarea sinceră a cetăţenilor”.
”Este inacceptabil ca reprezentantul ţării de ocupaţie să prezideze o întâlnire în Parlament”, a adăugat el, precizând că a cerut suspendarea conferinţei religioase la care a participat Serghei Gavrilov, care s-a întors între timp la Moscova.
Într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant, acesta a apărat o reuniune cu caracter cultural.