Prima biserică românească din Africa a fost sfințită. Click! a descoperit unde este și cum arată
România are acum biserică în Africa. Șase ani au fost necesari pentru construcția primului lăcaș de cult românesc de pe acest continent. Biserica a fost ridicată în orașul Johannesburg din Africa de Sud.
” Piatra de temelie a noii biserici a fost sfințită în data de 12 ianuarie 2013. Construcția bisericii a început în 2014 în cartierul Midrand din Johannesburg, cel mai mare oraș din Africa de Sud. Lăcașul de cult are hramurile: „Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României” și „Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, ocrotitorul spiritual al ctitorului român”, au declarat surse din Patriarhia română pentru basilica.ro. Ioan Cuemjiev este un om de afaceri, ctitorul primei biserici românești de pe continentul African. În semn de prețuire pentru sprijinul său la această important investiție, a primit la slujba de sfințire a lăcașului de cult, „Crucea Patriarhală” pentru mireni. Cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române i-a fost înmânată de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, delegatul Patriarhului Daniel la eveniment. Mitropolitul Iosif a oficiat slujba de sfințire și Sfânta Liturghie împreună cu Mitropolitul Damaschin de Johannesburg şi Pretoria.
Cine este preotul bisericii românești din Africa
Parohia a fost înființată în anul 2000, când comunitatea credincioşilor români din Johannesburg a întemeiat, împreună cu Părintele Mircea Corpodean, Asociația Creştin-ortodoxă Română „Sfântul Andrei”. În perioada 2000-2002, sfintele slujbe erau oficiate în spaţii private, iar între anii 2002-2008, românii s-au rugat alături de credincioşi greci, africani şi englezi în Biserica „Sfântul Nicolae al Japoniei” din Brixton. Din 2008, comunitatea parohială din Johannesburg a fost preluată de tânărul preot Răzvan Tatu. De la venirea sa în Africa, serviciul liturgic a fost oficiat în Biserica „Sfântul Nectarie” din cartierul Orange Grove. Ulterior, a fost cumpărat un teren în Midrand, unde se află în prezent prima biserică românească din Africa.