Primele sancţiuni pentru Rusia. Anunţul făcut de Joe Biden

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat, marţi (22 februarie) că SUA va aplica primele sancţiuni pentru Rusia, în contextul crizei din Ucraina. Decizia vine după ce Vladimir Putin a anunţat că a recunoscut independenţa zonelor pro-ruse Doneţk şi Lugansk şi a cerut trupelor ruseşti să „menţină pacea” în Donbas.

Joe Biden foto: AFP
Joe Biden foto: AFP

Joe Biden a făcut o serie de declaraţii, la Casa Albă, prin care a anunţat că va bloca complet două instituţii financiare ruseşti importante, şi anume VEB şi Banca militară.

Am oprit accesul Rusiei la finanţarea occidentală. Implementăm sancţiuni de blocare completă asupra a două mari instituţii financiare ruseşti: VEB şi banca lor militară. Guvernul nu mai poate strânge bani din Occident şi nu poate tranzacţiona cu noua sa datorie pe pieţele noastre sau pe pieţele europene”, a declarat Joe Biden.

Sancţiuni şi pentru elitele Rusiei

Şeful statului american a subliniat că vor fi aplicate sancţiuni şi elitelor ruseşti, care se bucură de puterea de la Kremlin.

Vom impune, de asemenea, sancţiuni elitelor Rusiei şi membrilor familiei acestora. Ei împărtăşesc câştigurile corupte ale politicilor Kremlinului şi ar trebui să împărtăşească şi durerea”, a mai spus Joe Biden.

În plus, Statele Unite şi Germania au promis că vor face tot posibilul pentru a se asigura că proiectul Nord Stream 2 „nu va avansa”.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Preşedintele SUA a precizat că statele vestice vor mai aplica şi alte sancţiuni Rusiei, mult mai severe, dacă statul condus de Vladimir Putin nu retrage trupele de la graniţa cu Ucraina.

„Voi începe să impun sancţiuni drept răspuns, sancţiuni care merg mult mai departe de paşii pe care noi şi aliaţii şi partenerii noştri le-am aplicat în 2014. Dacă Rusia merge mai departe cu această invazie, suntem pregătiţi să mergem mai departe cu sancţiunile”, a spus Joe Biden.

SUA trimite soldaţi în Lituania, Estonia şi Letonia

Pe de altă parte, Joe Biden a declarat că a fost autorizat transferul de soldaţi americani în Lituania, Estonia şi Letonia, dar a precizat că scopul trupelor este unul „defensiv" şi nu intenţionează să atace Rusia, notează adevarul.ro. El a promis că va apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.

„Astăzi (22 februarie), ca reacţiei la răspunsul Rusiei că nu îşi va retrage forţele din Belarus, am autorizat mişcări suplimentare ale forţelor şi echipamentelor americane, deja staţionate în Europa, pentru a consolida apărarea aliaţilor noştri baltici: Estonia, Letonia şi Lituania”, a spus Biden.

Preşedintele SUA a declarat că ţine legătura constant cu toţi liderii europeni, mai ales cu şeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski.

Suntem uniţi în sprijinul nostru pentru Ucraina. Suntem uniţi în opoziţia noastră faţă de agresiunea rusă. Suntem uniţi în hotărârea noastră de a ne apăra alianţa NATO", a subliniat Joe Biden.

Joe Biden: „Putin a ameninţat dreptul la existenţă al Ucrainei"

Preşedintele american l-a acuzat pe Vladimir Putin că atacă „dreptul la existenţă" al Ucrainei, prin declaraţiile făcute şi prin decizia de a trimite trupe pe teritoriile pro-ruse. El a precizat că Putin nu are niciun interes real în a purta un dialog privind securitatea la nivel european, după ce preşedintele rus a declarat că acordurile de pace de la Minsk nu mai există. 

„El a ameninţat indirect teritoriul deţinut anterior de Rusia, inclusiv naţiunile care astăzi sunt democraţii înfloritoare şi membri NATO. A continuat să ameninţe în mod explicit, fiindcă nu i-au fost îndeplinite cerinţele extreme”, a spus Joe Biden. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net