Cele mai importante reacții la recunoașterea regiunilor separatiste de către Putin. Ce vecin al României s-a declarat alături de Rusia

Ultima actualizare:

Luni seară, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut independența regiunilor separatiste Donețk și Luhanks din Ucraina.

Vladimir Putin bogat salariu jpg

Reacțiile au fost împărțite. Țările europene și-au arătat solidaritatea față de problema Ucrainei, dar reacțiile negative nu au întârziat să apară.

Separatiștii din Donbas: reacția separatiștilor din Donbas a fost printre cele mai huiduite în întreaga lume. Aparent, câțiva dintre aceștia au urmărit discursul lui Putin în aer liber, iar vestea s-a lăsat cu artificii și scandări de bucurie, scrie presa rusă.

Reacția țărilor apropiate de conflict

NATO: Alianța Nord-Atlantică a condamnat recunoașterea și a transmis că acest eveniment subminează pacea din Ucraina. "Aliații îndeamnă Rusia, în termenii cei mai fermi, să aleagă calea diplomației, să renunțe imediat la consolidarea militară masivă în Ucraina și în jurul acesteia și să își retragă forțele în conformitate cu obligațiile și angajamentele sale internaționale.”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

UE: Uniunea Europeană a considerat că acțiunile Rusiei reprezintă o încălcare a legislației internaționale și a integrității teritoriale a Ucrainei. De asemenea, se pare că blocul comunitar va răspunde cu sancțiuni la acest eveniment.

Statele Unite: SUA a subliniat că va interzice orice legătură economică cu cele două republici și anunță viitoare sancțiuni pentru fiecare persoană implicată.

România: Țara noastră a condamnat cu tărie recunoașterea de către Rusia a independenței regiunilor Donețk și Luhanks. „Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai dur răspuns din partea comunității internaționale. Susținem ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a transmis președintele României, Klaus Iohannis. 

Serbia: Reacția vecinului nostru, Serbia, este printre cele mai controversate. Președintele Serbiei a declarat că recunoașterea celor două regiuni de către Putin ar schimba ordinea mondială. „85% dintre sârbi vor fi de partea Rusiei, orice s-ar întâmpla”, a declarat Vucic, potrivit AP News.

Regatul Unit: Boris Johnson și-a întrerupt conferința de presă pentru a discuta cu președintele ucrainean Zelensky. De asemenea, ministrul de Externe Liz Truss a transmis că recunoașterea încalcă Carta ONU și reprezintă sfârșitul armistrițiului de la Minsk.

Ca notă informativă, un senator rus a explicat că Rusia nu poate încălca armistițiul de la Minsk, pentru că nu e o parte semnatară, ci garantul acordului.

Rebelii Houthi din Yemen: A doua recunoaștere internațională a celor două republici a venit din partea rebelilor Houti din Yemen. Prima recunoaștere a fost făcută de către Siria. 

China: Guvernul chinez nu a condamnat în mod explicit acțiunile Rusiei și a cerut Ucrainei "să dea dovadă de reținere și să evite orice acțiune care ar putea alimenta tensiunile".

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net