Klaus Iohannis, reacție vehementă după ce Rusia a recunoscut independența a două regiuni din Ucraina

Ultima actualizare:

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă au avut primele reacții față de gestul lui Vladimir Putin, care a recunoscut independența a două regiuni din Ucraina. 

Klaus Iohannis, reacție vehementă după ce Rusia a recunoscut independența a două regiuni din Ucraina
Klaus Iohannis, reacție vehementă după ce Rusia a recunoscut independența a două regiuni din Ucraina

Președintele României Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au făcut primele declarații după ce Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor Lugansk şi Doneţk din Ucraina.

Pereședintele a transmis prin intermediul unei postări pe Twitter că condamnă vehement recunoaşterea independenţei celor două regiuni din Ucraina de către Rusia.

Klaus Iohannis a declarat că decretul semnat de președintele Rusiei, Vladimir Putin încalcă legea internaţională şi a solicitat un răspuns urgent din partea aliaților din zona Occidentală. 

"România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei.

Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki.

Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.

România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Nicolae Ciucă, prima declarație față de gestul lui Putin

Premierul României, Nicolae Ciucă, a reacționat ferm față de gestul lui Vladimir Putin, după ce liderul de la Kremlin a recunoscut independenţa regiunilor Lugansk şi Doneţk din Ucraina.

Premierul a transmis  prin intermediul unei postări pe Twitter că România condamnă cu fermitate orice încercare de a pune la îndoială suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei.

"Condamnăm ferm orice încercare de a pune sub semnul întrebării suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei. 

A pune sub semnul întrebării statutul unui stat membru ONU este echivalent cu o abordare revizionistă care amenință pacea și stabilitatea în Europa și în lume", a transmis Nicolae Ciucă.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acționat într-o manieră care a creat foarte multă revoltă în rândul celorlalți lideri politici din zona est-europeană când a recunoscut independenţa regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk. Liderul de la Kremlin a invocat faptul că Ucraina nu a avut niciodată o „statalitate autentică", ci a fost creată de Rusia bolşevică, iar acum se confruntă cu probleme politice sistemice.

Vladimir Putin se opune aderării Ucrainei la NATO

Vladimir Putin a avut recent o întrunire cu președintele Franței, Emmanuel Macron, în care liderul rus a criticat vehement aderarea Ucrainei la NATO și a precizat că acest demers reprezintă un pericol pentru Rusia. 

Joe Biden, președintele Statelor Unite susține că SUA rămâne deschise unor negocieri pe cale amiabilă cu Rusia, atât timp cât liderul de la Kremlin va respecta autonomia teritorială a Ucrainei.

Vladimir Putin a declarat în urmă cu doar câteva zile că va retrage trupele și echipamentul militar din Crimeea. În ciuda afirmațiilor președintelui rus, imaginile din satelit infirmau declarațiile oficiale ale Rusiei. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net