Declarațiile lui Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, la baza de la Mihail Kogălniceanu
Astăzi, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, președintele României, Klaus Iohannis, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au întâlnit pentru a discuta asupra situației în care spațiul est-european se află în acest moment, pe fondul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia. De asemenea, la Baza 57 Aeriană a ajuns, miercuri seară, și convoiul militar trimis de către Statele Unite.
Președintele Klaus Iohannis a transmis cetățenilor că România este foarte bine apărată, iar tensiunile dintre Ucraina și Rusia nu ar trebui să alimenteze fricile românilor. În același timp, Jens Stoltenberg a transmis că NATO este o alianță defensivă, iar scutul anti-rachetă amplasat la Deveselu are rol defensiv, agresorul, în acest moment, fiind Federația Rusă.
„Asistăm, în ultimele luni, la deteriorarea accentuată a situaţiei de securitate în apropierea flancului estic. Nu e doar o criză regională, ci afectează securitatea întregului spaţiu euro-atlantic. Vizita dvs. are loc în momentul sosirii în România a celor 1.000 de militari americani, cărora le urez bun-venit. Aceste două evenimene sunt o dovadă clară a sprijinului NATO şi SUA pentru securitatea României și a cetățenilor săi, în contextul actual, marcat de tensiune și instabilitate. Mulţumesc, o dată în plus, preşedintelui Biden pentru această demonstraţie fără echivoc a solidarităţii SUA”, a declarat Klaus Iohannis.
Jens Stoltenberg: „E un risc real”
De asemenea, Klaus Iohannis a subliniat că traversăm cea mai mare criză de după căderea Cortinei de Fier. În același timp, declarând cu sunt evidente tendințele Federației Ruse de a reveni la politica de forță și de a contesta echilibrul de forțe.
Printre altele, Jens Stoltenberg a subliniat că ne aflăm în fața unui risc real, în care Federația Rusă continuă să-și comaseze trupele la granița sa vestică, declarând că există riscul unui posibil conflict armat în Europa.
„E un risc real, vedem că continuă masarea trupelor ruse. E riscul unui conflict armat în Europa. Nu avem nicio certitudine legată de ceea ce se va întâmpla. De aceea facem apel la Rusia să dezescaladeze. Există riscul unei invazii la scară mare, dar şi al altor acţiuni agresive: răsturnarea guvernului de la Kiev sau atacuri cibernetice”, a fost avertismentul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.
În acest moment, NATO și UE acuză Rusia că pregătește o invazie a Ucrainei, deoarece a comasat peste 100.000 de soldați și armament militar la granița sa vestică. Ca răspuns la aceste acuze, Vladimir Putin a transmis că integrarea Ucrainei în cadrul Alianței Nord-Atlantice ar trebui să nu aibă loc, subliniind amenințările la adresa securității pe care o astfel de aderare ar putea să o reprezinte. NATO a subliniat că Ucraina are dreptul și libertatea să-și aleagă singură alianța militară la care dorește să adere, iar nicio țară nu are dreptul să o influențeze în decizia sa.
Citește toată știrea pe Adevărul.ro
Puteți urmări știrile Click! și pe Google News