Documentul secret al NATO pentru Rusia. Republica Moldova și România, subiectul de discuție a celor două puteri

După foarte multe luni complicate, în care tensiunile dintre NATO și Rusia par că nu se mai liniștesc, un document privat al Alianței Nord-Atlantice a fost descoperit de către cotidianul spaniol El Pais.

conferinta nato jpg

Tensiunile dintre Rusia și NATO își au originea din vara anului precedent. În timp ce Europa era ocupată cu criza migranților de la granița bieloruso-polonă, Rusia își începuse deja planul. Pe parcursul rezolvării pașnice a problemelor de la granița Poloniei, Federația Rusă a comasat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina. Inițial, negând orice afirmație potrivit căreia Rusia plănuiește să invadeze Ucraina, Vladimir Putin a subliniat că are tot dreptul să-și mobilizeze trupele după bunul plac, atâta timp cât se află în interiorul propriei țări. Conform informațiilor prezentate atât de oficalitățile din cadrul Alianței, cât și MAE al Federației Ruse, Sergey Viktorovich Lavrov. Rusia dorește să oprească răspândirea influenței NATO spre partea de est a Europei, subliniind că apropierea Alianței către granița de vest a Rusiei este o mișcare agresivă, care amenință siguranța țării. 

Recent, conform publicației Reuters, Rusia a cerut Alianței să se retragă din spațiul est-european, inclusiv România. Cerințele Rusiei au in vedere dreptul de veto al țării asupra aderării Ucrainei la NATO - cerință exclusă de Occident. Ca răspuns, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a subliniat că Ucraina are libertatea de a alege dacă dorește să se integreze în Alianța Nord-Atlantică, iar nicio țară sau alianță militară nu are dreptul de a influența deciziile acesteia. 

Documentul secret al NATO România și Republica Moldova, motiv de interes.

Un cotidian spaniol, El Pais, a reușit să intre în posesia unui document secret care conține răspunsul NATO la cererea Rusiei asupra Ucrainei.

În mare parte, răspunsul este binecunoscut de către societate civilă. NATO a subliniat în repetate rânduri că Ucraina are dreptul de a alege sfera de influență pe care o preferă.

Totuși, documentul cu pricina conține și informații noi. De exemplu, Alianța a cerut în mod explicit Rusiei să-și retragă trupele staționate din Ucraina, Georgia și Republica Moldova. 

document 1 jpeg

De asemenea, NATO a cerut Federației Ruse să nu mai folosească arme anti-sateliți. Contextul acestei cereri are în vedere mișcarea pe care Rusia a făcut-o în luna noiembrie, când a folosit o rachetă pentru a distruge un satelit ce datează de pe vremea Uniunii Sovietice. La acea vreme, Stația Spația Internațională a criticat profund acțiunile Rusiei, ISS intrând în stare de alertă, deoarece fragmentele satelitului distrus punea viața echipajului în pericol.

image

De altfel, NATO a mai propus Rusiei să nu instaleze sisteme ofensive de rachete în Ucraina, dar nici să mobilizeze trupe permanente cu misiune de luptă. Ultima cerere este formulată într-un mod aparte, deoarece are în vedere atât trupele defensive, trimise recent de către NATO în Europa de Est, cât și grupul de separatiști pro-ruși, staționați și instrumentați să destabilizeze regiunea estică a Ucrainei, Donbas.

image

Cât despre spațiul local, NATO a transmis că nu va instala rachete de tip Tomahawk

în România sau în Polonia.

image

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net