Un atac localizat, mult mai probabil decât un război la scară largă

Rusia nu are destulă forță pe scara economică globală pentru a putea susține un război împotriva Ucrainei și, conform specialiștilor în probleme geopolitice, este puțin probabil ca aceștia să o desfășoare o agresiune asupra Ucrainei în viitor.

harta ucraina jpeg

Chiar și așa, aceștia trag un semnal de alarmă, deoarece un atac asupra Ucrainei în zona estică, unde se află provinciile separatiste pro-ruse, ar putea reprezenta un important punct de plecare pentru Federația Rusă.

„Dacă Rusia ar fi organizat pregătiri pentru o invazie pe scară largă, acestea ar fi fost mult mai vizibile”, argumentează Zagorodniuk, subliniind că Rusia nu are destule trupe desfășurate la granița ruso-ucraineană.

Rusia ar putea ataca Ucraina de pe mai multe fronturi

Rusia este acuzată de NATO și UE că plănuiește o invazie a Ucrainei, deoarece a desfășurat peste 100.000 de trupe armate la granița ruso-ucraineană, punând în pericol independeța țării fost-sovietice. De asemenea, Rusia a fost profund criticată că plănuiește să reîntrăgească teritoriul ce a aparținut URSS-ului. Răspunzând la acuzații, Vladimir Putin a transmis că acest lucru este imposibil, chiar dacă Putin a amintit în nenumărate rânduri că destrămarea URSS-ului este „cel mai mare dezastru geopolitic al secolului 20”.

De asemenea, Nick Reynolds, analist la centrul de reflecţie Rusi, consideră că problemele de natură logistică ar putea să le pună bețe în roate rușilor.

„Mă îndoiesc de abilitatea lor de a se coordona la  asemenea scară. Unităţile ruse au tendinţa să menţină stocuri foarte mari de provizii şi muniţie pe care să le consume de tot. Asta îi face periculoşi iniţial ca, ulterior, pe măsură ce avansează în teritoriu ostil, eficienţa lor să scadă rapid”, a explicat Reynolds.

Logistica, cea mai mare problemă a rușilor

Totuși, oficialitățile din partea Kievului admit că orașul Mariupol, aflat la doar 24 de kilometri de linia frontului, ar putea reprezenta o țintă facilă pentru Federația Rusă. 

„Trupelor ruse le-ar fi extrem de greu să captureze oraşe ucrainene majore precum Kiev, Harkov sai Odessa, pentru că ar întâmpina o imensă rezistenţă. Le-ar fi mai uşor să ia preia controlul asupra Mariupol. Poţi face asta în două zile şi să provoci o criză politică la Kiev”, a transmis acesta.

Chiar și așa, Vladimir Putin ar putea coordona mai multe atacuri din direcții diferite, mai ales în contextul în care și Belarus, un aliat declarat al Rusiei, a pregătit armament pentru o posibilă ofensivă militară.

Citește continuarea pe Adevărul.ro

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net