Uniunea European─â, sanc╚Ťiuni drastice la adresa Rusiei. P├ón─â unde este dispus─â s─â mearg─â

25 ianuarie 2022

Uniunea European─â, marea Britanie ╚Öi America au preg─âtit sanc╚Ťiuni drastice ├«n cazul ├«n care Rusia atac─â Ucraina. Este vorba despre sanc╚Ťiuni economice majore ╚Öi f─âr─â precedent. ├Än cazul ├«n care Putin ocup─â Ucraina, Europa ╚Öi America au de g├ónd s─â taie orice leg─âtur─â cu Rusia. Asta presupune s─â renun╚Ť─âm inclusiv la gazul pe care ├«l import─âm de la ru╚Öi. 

image

Sanc╚Ťiunile sunt de o asemenea amploare ├«nc├ót Bruxelles-ul a preg─âtit ╚Öi planuri de urgen╚Ť─â pentru a atenua daunele pe care le-ar suferi ╚Öi economia european─â.

Printre m─âsurile luate ├«n considerare se num─âr─â ├«nchiderea complet─â a pie╚Ťelor europene de capital pentru companiile ╚Öi institu╚Ťiile financiare ruse╚Öti ╚Öi restric╚Ťii privind exportul de materiale sau servicii esen╚Ťiale pentru sectoare cheie ale economiei Federa╚Ťiei Ruse, precum energia, mineritul sau industria grea.

╚śi, ├«n cele din urm─â, ruperea leg─âturilor financiare cu economia rus─â, care ar l─âsa Moscova izolat─â de pia╚Ťa financiar─â mondial─â. SUA chiar p─âreau dispuse s─â ├«ntrerup─â accesul Rusiei la sistemul de tranzac╚Ťii financiare SWIFT (sistemul de mesagerie electronic─â prin care sunt procesate marea majoritate a transferurilor bancare), dar nu exist─â ├«nc─â un consens necesar pentru o astfel de m─âsur─â care este aplicat─â doar Iranului.

Nu este exclus─â nici oprirea importului de petrol ╚Öi gaze din Rusia, care acoper─â acum 26%, respectiv 40% din importurile europene ale acestor hidrocarburi. Dependen╚Ťa energetic─â a UE a f─âcut ca p├ón─â de cur├ónd renun╚Ťarea la importurile din Rusia s─â fie de neconceput. Dar dezvoltarea surselor regenerabile ╚Öi posibilitatea importului de gaz lichefiat din alte ╚Ť─âri a schimbat recent scenariul.

Nu este ├«ns─â foarte clar ├«n ce m─âsur─â Germania ar sus╚Ťine astfel de sanc╚Ťiuni, ├«n condi╚Ťiile ├«n care economia nem╚Ťeasc─â este dependent─â de gazul din Rusia.

Se caut─â o solu╚Ťie pentru a importa gaze din alte col╚Ťuri ale lumii 

Administra╚Ťia Biden a purtat deja discu╚Ťii cu mai multe ╚Ť─âri ╚Öi companii din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord ╚Öi Asia cu privire la intensificarea produc╚Ťiei de gaz natural lichefiat pentru aprovizionarea Europei, ├«n cazul ├«n care o invazie a Ucrainei va duce la o penurie de gaze, au declarat pentru CNN mai mul╚Ťi oficiali americani familiariza╚Ťi cu discu╚Ťiile.

Departamentul de Stat, condus de consilierul principal pentru securitate energetic─â Amos Hochstein, a elaborat ├«n ultimele s─âpt─âm├óni o strategie global─â care exploreaz─â op╚Ťiunile de urgen╚Ť─â pentru a redirec╚Ťiona ╚Öi a cre╚Öte aprovizionarea cu gaze din diferite p─âr╚Ťi ale lumii, a declarat un ├«nalt oficial american. Un alt oficial a declarat, ├«ns─â, pentru CNN c─â companiile cu care s-au purtat discu╚Ťii recunosc c─â cre╚Öterea produc╚Ťiei ar putea fi riscant─â ╚Öi ar necesita timp.

Printre ╚Ť─ârile implicate ├«n discu╚Ťii se num─âr─â Norvegia ╚Öi Qatar-ul, mari produc─âtori de hidrocarburi.

Discu╚Ťiile sunt ├«ntr-un stadiu ÔÇ×destul de avansatÔÇŁ, potrivit ├«naltului oficial american, ╚Öi au avut ca scop s─â-i lini╚Öteasc─â pe alia╚Ťii europeni ├«ngrijora╚Ťi c─â aplicarea de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei ├«n coordonare cu SUA va afecta economia Uniunii Europene. Alia╚Ťii europeni au fost deosebit de ├«ngrijora╚Ťi de poten╚Ťialul Rusiei de a-╚Öi limita exporturile de gaze c─âtre Europa pentru a riposta ├«mpotriva sanc╚Ťiunilor occidentale.

Un r─âzboi ├«ntre Rusia ╚Öi Ucraina ar afecta probabil ├«n mod semnificativ pie╚Ťele globale de energie, deoarece Rusia este cel de-al 2-lea produc─âtor de petrol din lume. Rusia export─â, de asemenea, o cantitate mare de gaze naturale ├«n Europa prin Ucraina, exporturi care ar putea fi grav perturbate de un r─âzboi ╚Öi de deteriorarea infrastructurii energetice critice.

Pute╚Ťi urm─âri ╚Ötirile Click! ╚Öi pe Google News

florin calinescu png
anamaria prodan png
BeFunky collage (16) jpg
Cub Lauren╚Ťiu Reghecampf jpeg
laurentiu reghecampf corina caciuc png
10 luca reghecampf si laurentiu reghecampf jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
nicolae ciuca 7540888 mediafax foto alexandru dobre jpeg
cracked screen phone 6137675 1920 jpg
X 5IWe83ul1Ur30GxxdlGA jpg
printesa charlene (6) jpg
pelerinajul la sarbatoarea sfantului cuvios dimitrie jpg
migranti jpg