Convoaie militare americane traversează România. „Vin vremuri grele, fraților!”

Se apropie războiul? Asta simt azi mii de români care asistă la un „spectacol” pe cât de grandios, pe atât de înspăimântător: un convoi de camioane încărcate cu vehicule blindate și tehnică militară traversează România de la vest la est, stabilindu-se la baza de la Mihail Kogălniceanu. Zilele acestea sunt așteptate alte două convoaie și circa 1.000 de militari americani.

image

Pandemia de coronavirus a căzut ca o năpastă peste omenire, în ultimii doi ani. Ca și cum asta a fost suficient, acum mai planează o amenințare: războiul. „În contextul în care tensiunile rămân mari din cauza acumulării de trupe rusești la granița cu Ucraina, NATO ia în considerare o postură militară pe termen lung în estul Europei, pentru a-și întări apărarea. SUA a anunțat săptămâna trecută suplimentarea forțelor pregătite de luptă pe flancul estic”, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg.

Astfel, SUA trimite în România detașamentul Task Force (TF) Cougar, format din aproximativ 1.000 de militari americani ce fac parte din Regimentul 2 Cavalerie al Forțelor Terestre. Ei se află în prezent în teatrul de operații din Germania și vor fi detașați în România, unde se vor alătura celor peste 900 de militari americani deja stabiliți în țara noastră. Aici, alături de armata română, vor participa la exerciții de antrenament. Cât timp? „Atât cât este necesar”, a explicat pentru Click! generalul Constantin Spînu.

Primul convoi militar cu blindate americane traversează joi România

Pe lângă militari, SUA trimite și tehnică militară. Primul convoi cu transportoare blindate Stryker, cu artilerie și infrastructură a ajuns la vama Nădlac din Arad miercuri noaptea, iar joi dimineața, flancat de Poliția Militară, a pornit spre baza de la Mihail Kogălniceanu. „Autotrailerele vor forma două coloane separate. Prima coloană, de aproximativ 18 trailere, a plecat din Sibiu în jurul orei 10.45, spre Râmnicu Vâlcea. Urmează 9 ore de odihnă, conform regulilor de transport, apoi călătoria e continuată pe ruta Pitești – București. Această primă coloană e programată să ajungă la Mihail Kogălniceanu vineri, la orele 5-6 dimineața. A doua coloană se va pune în mișcare de la Nădlac vineri dimineața, pe același traseu și, cel mai probabil, seara ajunge la bază”, a transmis joi Ministerul Apărării. Restul tehnicii de luptă, precum și militarii acestui batalion vor sosi în România în perioada imediat următoare.

„Vin vremuri grele, fraților!”

Defilarea convoiului militar pe șoselele patriei le cam dă fiori reci românilor. „Doamne ferește, ăsta nu-i semn bun!”, spune Elena Dan. „Vin vremuri grele, fraților!”, scrie Petru Bologa pe Facebook-ul MApN. „Prefer asta, decât să fiu obligat să vorbesc rusa”, a adăugat Dănuț Mihalea.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
Anamaria Prodan
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Zile libere legale în 2023
Bancnotele care valorează 1800 de lire
1 tulburari de somn jpg jpeg
David Popovici (AFP) 000 32CZ9Y6 jpeg
image
image
image
image
bacteria care te poate ucide
Bancnotele care valorează 1800 de lire
calendar ortodox 2022 4 decembrie sfanta mare mucenita varvara  jpg
Zile libere legale în 2023
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png