Cum se simte la Deveselu conflictul din Ucraina: „Ne facem provizii, să nu vină ruşii peste noi"

Ultima actualizare:

Cornel Lupaşcu trăieşte în Deveselu, dar de când se aude că începe războiul dintre ruşi şi ucraineni nu mai are linişte. Spune că a început deja să-şi facă provizii şi se gândeşte să părăsească imediat localitatea Deveselu, unde şi-au făcut americanii bază, spre nemulţumirea lui Putin.

La Deveselu sunt trei unităţi  militare. Aici au americanii  scutul defensiv antirachetă
La Deveselu sunt trei unităţi militare. Aici au americanii scutul defensiv antirachetă

„Eu plec dacă e ceva, îmi fac deja provizii. Veniţi să vă arăt. Am strâns deja conserve, fasole, mălai, zahăr, ulei. Le-am primit de la ajutorul de handicap al fiicei şi le strâng. Strângem cureaua în perioada asta, să vedem ce-o fi.

Am început să-mi pun la punct şi maşina, să avem cu ce pleca”, spune cu îngrijorare Cornel Lupaşcu, în timp ce arată cămara reporterilor ziarului „Adevărul”. „Plecăm unde-om vedea cu ochii. Avem nişte rude prin străinătate. Să vedem...Dar de plecat, plecăm. Nu stau cu familia aici”, a spus imediat bărbatul.

Cornel Lupaşcu ne arată  cutiile cu făină,  fasole şi conserve
Cornel Lupaşcu ne arată cutiile cu făină, fasole şi conserve

Soţia lui Cornel Lupaşcu, paralizată de 7 ani, stă şi ea cu frica în sân, dar speră ca lucrurile să se liniştească: „Toată ziua mă rog să fie bine, să le lumineze Dumnezeu minţile ruşilor şi să ne lase în pace. Nu las telecomanda din mână. De la noi de la fereastră se vede unitatea militară. Când mă trezesc o pun pe fiică-mea să se uite, să vadă dacă e vreo mişcare pe acolo. Seara la fel. Atât putem face, să ne rugăm. Altă putere nu avem”, a declarat Aurelia Lupaşcu.

image

«Noi ne-am împrietenit cu americanii de aici»

Reporterii „Adevărul” au dat o raită prin comună şi i-au întrebat pe oameni ce părere au despre invitaţia lansată ruşilor de a inspecta bazele NATO din Polonia şi România, inclusiv pe cea de la Deveselu.

„Păi ce să caute la noi? Ruşii n-au ce să caute la noi, la Deveselu. Ce să vadă? Da’, ei ne primesc pe noi la ei să vedem ce armamente au? E ca şi cum eu aş chema lume străină să vadă ce am eu prin sertare. Să stea, domne, acolo la ei. Scutul de la Deveselu e defensiv. Li s-a spus de o mie de ori, dacă nu cred, e problema lor”, au declarat cei mai mulţi dintre localnici, care se vede treaba că sunt bine informaţi cu privire la baza din „ograda” lor.

Oamenii din Deveselu mai spun că localitatea lor s-a schimbat mult şi în bine de când au venit americanii. “Sincer, ne-ar plăcea să-i vedem mai des. Noi ne-am împrietenit cu americanii de aici. Au făcut destule pentru noi. Mai ales în educaţia copiilor s-au implicat şi pentru noi asta contează mult. Nu vreau să-mi daţi numele, dar să ştiţi că ne e teamă şi pentru noi, şi pentru ei. Se aud atâtea zvonuri că nu mai ştim ce să credem. Un lucru este sigur. E groaznic ce se întâmplă”, a declarat o învăţătoare de la şcoala din Deveselu.

Putin se teme că de la Deveselu se pot lansa rachete spre Rusia

Baza de la Deveselu se întinde pe aproximativ 900 de hectare şi înglobează trei unităţi militare: Unitatea 99, care este românească, găzduieşte două baze militare americane – cea a forţelor navale şi pe cea a Sistemului Aegis Ashore de apărare antirachetă, adică baza care administrează scutul.

Vadimir Putin a declarat, însă, că rachete lansate de la Deveselu pot lovi ţinte din Rusia aflate la mii de kilometri depărtare.

“Sisteme verticale de lansare de tip Mk41 din cadrul sistemului antibalistic Aegis Ashore de la Deveselu pot fi echipate în secret cu rachete de croazieră Tomahawk şi alte arme ofensive, care să lovească ţinte aflate la mii de kilometri depărtare în Rusia. Nu este o ameninţare pentru noi?”, a întrebat Putin, retoric, într-o conferinţă de presă.

Citește continuarea pe www.adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net