Primii turiști vor coborî pe epava Titanicului în iunie. Cât au plătit pentru sejurul extrem
Primii tuturiști vor putea vizita epava Titanicului în iunie. O agenție de turism londoneză, specializată în sejururi de lux, a pregătit o vacanță de opt zile, care iclude și o vizită pe nava scufundată în largul insulei Newfoundland, după ce a lovit un iceberg în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912.
Cei nouă turiști au scos din buzunar nu mai puțin de 100.000 de dolari (aproape 380.000 de lei)! Dacă ne gândim însă că un bilet la clasa I, în anul inaugurării (și al naufragiului!) Titanicului, a costat 4.000 de lei, prețul nu mai pare chiar att de mare.Turiștii vor fi transportați cu elicoperul din St. John’s, Canada, până la submarinul Cyclops 2, aparținând societății OceanGate și staționat chiar deasupra epavei, la 600 km de insula Newfoudland. Excursia va dura opt zile, dar, desigur, nu se va desfășura doar sub nivelul mării. Timp de două zile, turiștii vor primi informații despre istoria pachebotului, iar cei care vor dori vor putea să ”ajute” la pregătirea coborîrii la bordul Titanicului. Aceștia vor lucra cu un instrument de observare destinat cartografierii 3D a navei, pentru a afla viteza de dezintegrare a epavei. Din ziua a treia până în ziua a șasea, turiștii vor coborî pe Titanic în grupuri de câte trei, timp de trei ore. Însoțiți de un pilot și de un expert, aceștia vor coborî până la nivelul sălii de spectacol, acolo unde se află faimoasa scară.
Titanicul s-a scufundat în largul insulei Newfoundland după ce a lovit un iceberg în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. Peste 1.500 de oameni au murit atunci. Epava Titanicului a fost descoperită în urmă cu 33 de ani, în cadrul unei expediţii franco-americane condusă de Robert Ballard. Un studiu realizat în 2016 a scos la iveală faptul că epava este “atacată” de bacteria Halomonas titanicae, care o ”mănâncă” într-un ritm accelerat, de 600 kg pe zi. Așa se face că în 15-20 de ani probabil nu va mai fi nimic de vizitat pe fundul oceanului.