„Propaganda orientării sexuale netradiţionale” a fost interzisă în școlile din Bulgaria. Parlamentul a adoptat un amendament la Legea Educației

Miercuri, Parlamentul bulgar a adoptat cu o largă majoritate un amendament la Legea Educației care interzice propaganda LGBT în școli.

Bulgaria interzice propaganda LGBT în școli / foto: Pixabay
Bulgaria interzice propaganda LGBT în școli / foto: Pixabay

Acest amendament a fost criticat de ONG-uri și de anumite mass-media, care îl consideră similar cu legi adoptate în Rusia și Ungaria și condamnate de Uniunea Europeană, conform agențiilor AFP și EFE, citate de Agerpres.

Inițiatorii modificării legislative au subliniat necesitatea acesteia ca reacție la „normalizarea inacceptabilă” a orientărilor sexuale netradiționale printr-o „propagandă” considerată în desfășurare.

După adoptarea amendamentului, Legea Educației va interzice în școlile bulgare „propaganda, promovarea sau incitarea în orice formă, directă sau indirectă, a ideilor și punctelor de vedere legate de orientarea sexuală netradițională și/sau de stabilirea unei identități de gen diferite de cea biologică”.

Amendamentul, propus de partidul naționalist pro-rus Renașterea 

Amendamentul, propus de partidul naționalist pro-rus Vazrajdane (Renașterea), a fost aprobat în primă lectură de 154 de deputați, în timp ce 8 au votat împotrivă și 9 s-au abținut, dintr-un total de 240 de deputați.

Ulterior, Partidul Socialist Bulgar, o formațiune conservatoare social care s-a opus ideologiei de gen și a blocat ratificarea Convenției de la Istanbul în 2018, a solicitat un al doilea vot pentru adoptarea definitivă a amendamentului.

În ciuda faptului că Bulgaria se pregătește pentru a șaptea rundă de alegeri legislative în ultimii trei ani, după ce alegerile anticipate din iunie nu au dus la formarea unei coaliții majoritare, amendamentul a fost aprobat de o majoritate semnificativă.

Din cei 200 de deputați prezenți la a doua lectură, 135 au votat în favoarea amendamentului, 57 împotrivă și 8 s-au abținut.

Printre susținătorii amendamentului se numără deputații naționaliști, socialiști și conservatori, în timp ce opozanții includ deputații liberali pro-europeni și membri ai partidului conservator al fostului premier Boiko Borisov, precum și reprezentanți ai minorității turce.

Ce argumente au susținătorii amendamentului

Susținătorii amendamentului au argumentat că acesta reflectă valorile creștin-ortodoxe și spiritul Constituției bulgare, care definește căsătoria ca fiind între un bărbat și o femeie.

În contrast, ONG-uri și mass-media locale afirmă că noua reglementare este asemănătoare cu legislația din Rusia, care interzice activitățile pro-LGBT, sau cu legea din Ungaria, care limitează materialele educaționale despre homosexualitate și a fost sancționată de Bruxelles.

Vicepreședintele comitetului Helsinki bulgar pentru apărarea drepturilor omului, Radoslav Stoianov, a declarat că noua lege va împiedica furnizarea de „informații științifice” elevilor despre minoritățile sexuale, în timp ce ONG-ul LevFem, care a organizat o manifestație împotriva legislației, susține că aceasta va face imposibilă „orice luptă împotriva hărțuirii școlare a tinerilor gay, bisexuali, transgenderi sau lesbiene”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net