O rachetă a lovit Polonia, membră NATO. Fostul președinte al Rusiei: „Occidentul se apropie de războiul mondial”

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

O explozie puternică a avut loc, marți seara, în Polonia, în apropiere de granița cu Ucraina. Incidentul ar fi fost provocat de o rachetă de fabricație rusească, dar Moscova neagă vehement că ar fi lansat acel proiectil. Două persoane și-au pierdut viața, iar tensiunile dintre Rusia și Occident au atins cote alarmante.

Locul impactului. Foto: Twitter
Locul impactului. Foto: Twitter

Explozia s-a produs la o fermă din Polonia

Racheta a căzut în localitatea Przewodow, din Polonia, lovind o fermă de cereale. Guvernul polonez a declarat că încă investighează cărei țări îi aparține racheta care a căzut pe teritoriul său, în timp ce biroul președintelui Andrzej Duda a dorit să invoce articolul 4 din tratatul fondator al NATO.

Articolul 4 permite unei țări membre să solicite consultări urgente ale Consiliului Nord-Atlantic „ori de câte ori, în opinia uneia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre părți este amenințată". 

Miercuri, 16 noiembrie, la Bruxelles se desfășoară reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori. Aceasta este prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Îngrijorare uriașă după explozia din Polonia

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, susține că explozia din Polonia arată faptul că Occidentul se apropie de un nou război mondial, scrie The Guardian.

„Incidentul cu presupusa rachetă ucraineană asupra unei ferme poloneze dovedește un singur lucru: purtând un război hibrid împotriva Rusiei, Occidentul se apropie de războiul mondial”, a scris Medvedev pe contul său de Twitter.

Președintele Poloniei a reacționat după incidentul de marți

Într-o ieșire publică după miezul nopții, președintele polonez Andrzej Duda a îndemnat la calm. Deși a precizat faptul că racheta ar fi, cel mai probabil de fabricație rusă, liderul de la Varșovia recunoaște că încă nu se știe cine a lansat-o, conform Sky News.

„Nu avem nicio dovadă concludentă în acest moment cu privire la cine a lansat această rachetă. Cel mai probabil a fost o rachetă de fabricație rusă, dar toate acestea sunt încă sub investigație în acest moment.(...) Acționăm foarte calm. Ceea ce s-a întâmplat a fost un incident unic. Nu există indicii că va exista o repetare a situației”, a transmis președintele Poloniei.

SUA: Nu există vreo dovadă că racheta a fost lansată din Rusia

Joe Biden, președintele SUA
Joe Biden, președintele SUA

Liderul de la Casa Albă a declarat că informaţiile preliminare sugerează că este puţin probabil ca racheta care a provocat marţi o explozie în Polonia şi a ucis doi civili să fi fost lansată din interiorul Rusiei, transmite The Guardian.

„Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până nu investigăm complet”, a precizat Joe Biden, la o întâlnire cu presa, în Bali, Indonezia.

„Este puţin probabil, având în vedere traiectoria, ca acesta să fi fost tras din Rusia. Dar vom vedea”, a adăugat Biden.

Reacția lui Iohannis după incidentul din Polonia

Klaus Iohannis, președintele României
Klaus Iohannis, președintele României

România este deplin solidară cu prietenul şi aliatul nostru, Polonia, în urma ştirilor îngrijorătoare legate de exploziile de pe teritoriul său. Suntem în contact cu partenerii şi aliaţii noştri. Suntem NATO", a scris Iohannis, marţi seara, 15 noiembrie, pe Twitter.

Vă reamintim că în luna martie, o dronă de producție rusească a survolat pentru scurt timp România, apoi Ungaria și s-a prăbușit în Croația, fără să existe victime. La vremea respectivă s-a spus că drona aparținea Rusiei, în timp ce rușii au arătat cu degetul spre Ucraina, care utiliza respectivul model.

Rusia și-a intensificat atacurile în Ucraina

În ultimele zile, Rusia a lansat atacuri multiple cu rachete asupra mai multor ținte din Ucraina, inclusiv asupra capitalei, Kiev. Incidentele vin după o retragere suspecta a trupelor ruse din zona Herson.

Atacurile au dus la căderea unor rețele importante de electricitate din Ucraina, inclusiv zone din Republica Moldova ajungând în beznă, întrucât energia era importată din statul vecin.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net