Retragere stranie a rușilor din Herson. Se evită o baie de sânge sau urmează ceva groaznic?

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Anunțul retragerii trupelor ruse din orașul Herson, pentru care ucrainenii se luptau crâncen să îl elibereze, prin dislocarea unui număr însemnat de trupe, este abordat cu prudență de președintele Volodimir Zelenski.

Anterior invaziei, oficialii ruși motivau dislocarea trupelor la granița cu Ucraina drept un exercițiu militar. Întreaga opinie publică se aștepta la un război, însă administrația lui Vladimir Putin a luat peste picior comentariile occidentale, spunând că este vorba despre o isterie. A urmat chiar o retragere, de ochii lumii, apoi s-a declanșat invazia, la scurt timp după terminarea Olimpiadei din China.

De altfel, în istorie, retragerile aparente ale rușilor sunt binecunoscute. Armata franceză condusă de Napoleon și cea germană, în al Doilea Război Mondial, au fost atrase în această capcană, urmările fiind binecunoscute. Exact așa cum se procedează și în cazul războiului din Ucraina, în conflictele menționate, pe ruși nu i-a interesat numărul pierderilor din propriul corp de armată, îndeplinirea misiunii fiind prioritatea.

„Inamicul nu ne face cadou, nu face «gesturi de bunăvoinţă», trebuie să câştigăm totul. Trebuie deci să fim extrem de prudenţi, fără emoţii, fără să ne asumăm riscuri inutile, pentru a ne elibera tot teritoriul, cu cele mai mici pierderi posibile", a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în mesajul său zilnic către ucraineni, conform Adevărul.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a ordonat miercuri trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, ca urmare a atacurilor ucrainene din apropierea capitalei omonime a acestei provincii, notează Reuters şi AFP.

Capitala provinciei Herson a fost singurul mare oraş ucrainean pe care trupele ruse au reuşit să-l ocupe după lansarea invaziei asupra Ucrainei în februarie. Armata ucraineană a lansat în septembrie o contraofensivă în Herson prin care încearcă mai întâi să taie comunicaţiile trupelor ruse care au trecut Niprul.  

Un proeminent blogger militar rus a raportat că trupele ruse minează podurile pe rutele cheie de retragere și efectuează retrageri controlate din așezările de la nord-vest și nord-est de orașul Herson. De asemenea, Ministerul rus al Apărării (MOD) a continuat să susțină că trupele ruse au respins atacurile ucrainene din nordul Oblastului Herson, la nord-vest de Beryslav, în jurul Sadok, Kachkarivka și Pyatikhatky.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net