Război la 1.000 km de România
Pericolul pluteşte în aer! Între Donbas şi graniţa României nu sunt decât 1.000 de kilometri. Acolo, conflictul ruso-ucrainean este pe cale să capete proporţii, după ce situaţia s-a tensionat în ultimele zile.
Televiziunea rusă foloseşte deja o retorică periculoasă: numeşte Ucraina un stat nazist. Peste 80.000 de soldaţi ruşi au fost trimişi în zonă atât în Crimeea, cât şi în Donbas. În timp ce armata ucraineană foloseşte tancuri uşoare de tipul celor sovietice BMP-2, din anii 1980, Rusia a trimis în zonă tancuri robotizate, drone şi armament de ultimă generaţie. În ultimele zile, doi soldaţi ucraineni au fost ucişi la graniţă, iar preşedintele Volodimir Zelenski a fost în vizită la garnizoanele din zona de conflict pentru a discuta cu soldaţii.
Navele de război americane USS Donald Cook şi USS Roosevelt au primit ordin să intre în Marea Neagră şi se îndreaptă către destinaţie. Trupele speciale britanie din cadrul RAF Typhoons urmează să sosească la baza aeriană Kogălniceanu, din judeţul Constanţa, cu avioanele Typhoon FGR4. Între timp, avioanele americane de recunoaştere P-8A Poseidon şi Lokheed EP-3E au fost trimise în observaţie în zona Crimeei după ce a fost raportată o înarmare accelerată în regiune. Miniştrii de externe ai G7 şi şeful diplomaţiei europene au îndemnat, ieri, Rusia să pună capăt “provocărilor” sale şi să se angajeze în “dezescaladare” la frontierele Ucrainei unde şi-a concentrat trupe.
“Lansăm un apel Rusiei să pună capăt provocărilor şi să treacă imediat la o dezescaladare a tensiunilor conform obligaţiile sale internaţionale”, au declarat ei într-un comunicat comun, în ajunul întrevederilor la sediul NATO de la Bruxelles. Aceştie au reafirmat “sprijinul de neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele ei recunoscute internaţional” şi au salutat “reţinerea Ucrainei” în noile tensiuni. Ucraina, care se teme că Kremlinul caută un pretext pentru a o ataca, a acuzat Rusia că a masat peste 80.000 de soldaţi lângă frontiera sa de est şi în Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014 după sosirea pro-occidentalilor la putere la Kiev.
Potrivit Kievului, separatiştii proruşi au, de asemenea, 28.000 de luptători şi peste 2.000 de consilieri şi instructori militari ruşi pe teritoriul pe care îl controlează din 2014 în estul ţării. Statele Unite au discutat pe această temă cu Franţa şi Germania, a indicat el, subliniind că “există mai multe trupe ruseşti masate la frontieră decât oricând din 2014, în timpul primei invazii”.
Şeful diplomaţiei ucrainene, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un apel NATO să accelereze aderarea ţării sale pentru a trimite un “semnal real” Rusiei. Dar NATO dă dovadă de cea mai mare precauţie cu privire la această cerere. La rândul său, Rusia susţine că Kievul pregăteşte o ofensivă împotriva rebelilor, ameninţând că va veni în salvarea populaţiei din zonele separatiste, unde au fost distribuite sute de mii de paşapoarte ruseşti.