Reacția fabuloasă a unui bărbat francez, atunci când a văzut cum iubita lui, româncă, face ritualul de deochi. Râzi cu lacrimi!

O tânără a povestit pe pagina de TikTok ce a crezut iubitul ei francez despre ritualul ei de deochi. Bărbatul s-a speriat și a rămas de-a dreptul șocat, deoarece în țara lui nu mai văzuse până atunci așa ceva. El a crezut pentru un moment că românca delirează. 

Ritual de deochi Foto: Pixabay.com
Ritual de deochi Foto: Pixabay.com

Cum a reacționat un francez la ritualul de deochi

În popor, se spune că deochiul este un "furt” de energie, provocat de o privire invidioasă, admirativă sau de laudă. Mulţi cred şi astăzi în deochi, precum şi în puterea câtorva obiecte şi descântece de a-l îndepărta. Şi deşi în România ritualul deochiului este destul de des folosit, pentru străini metoda ar putea fi considerată șocantă. Este şi cazul unei românce care a explicat cum a reacţionat partenerul ei francez în momentul în care a început să-şi spună singură de deochi.

Ce a povestit tânăra pe TikTok

„Ideea este că eu am vrut să o sun pe bunica mea, să-mi zică de deochi, dar era grav, că noi vorbim doar pe video și ea începea cu cana cu apă, cu chibrituri… Dacă vedea francezul așa ceva era rău de tot. N-am mai sunat-o, dar am zis eu acolo niște rugăciuni, încet așa. Ăsta se uita așa la mine cu niște ochi, nu înțelegea ce se întâmplă. Era șocat, dar mie îmi era atât de rău că nici nu voiam să mă gândesc. Și acum, la un moment dat i-am zis să mă tragă pe mâini un pic. El nu înțelegea cum și de ce. I-am explicat să-mi facă așa pe mâini și-i arătam cum.

El a început să-mi facă și omul se uita, chiar a sunat pe cineva și îi zicea că am febră sau ceva, că nu știe ce se întâmplă și că am început să delirez. Omul nu înțelegea absolut deloc ce se întâmplă. Pentru mine avea super mult sens, că eu cred că funcționează și mă simt mai bine imediat”, a povestit Alexandra, amuzată, pe Tik-Tok.

Iubitul francez a crezut că tânăra delira 

Iubitul tinerei a crezut că aceasta delirează, pentru că tot ce s-a întâmplat l-a speriat extrem de tare pe francez. „A doua zi s-a trezit și mi-a zis: băi, tu ai fost foarte rău aseară că ai avut febră, delirai și îmi ziceai să-ți fac într-un fel pe mână și nu știu... Tu îți mai amintești ceva?.

„I-am răspuns că normal că îmi amintesc și că nu deliram. Asta e ceva normal în România. El m-a întrebat de ce nu am sunat un doctor, nu așa e normal? El susținea în continuare că este ceva foarte ciudat", a mai spus românca. 

Originea credinței în deochi 

Cu toate că există impresia că deochiul şi descântecul sunt o „moştenire culturală” recentă (mulţi asimilează cele două noţiuni cu romii migratori), de fapt, credinţa este foarte veche, existând dovezi vechi de peste trei milenii ale existenței lui ca sistem mistic distinct.

Deochiul sau „ochiul rău” (ayin ha’ra) este menţionat în mai multe locuri atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament. „Nu mânca pâinea celui ce se uită cu ochi răi şi nu pofti bucatele lui”, spune înţeleptul rege Solomon (Pildele lui Solomon, 23:6). 

Chiar dacă subiectul este încă destul de delicat, s-au găsit chiar şi reprezentanţi ortodocşi ai vremurilor moderne care să se pronunţe asupra deochiului. Iată ce spune cuviosul Paisie Aghioritul, călugăr ortodox, trăitor la muntele Athos (1924-1994): „Deochiul este o lucrare diavolească. Există şi o rugăciune specială. Când cineva spune ceva cu invidie, atunci prinde deochiul”. Totuşi, cuviosul Paisie respinge tradiţia totemurilor protectoare pentru prunci la deochi: „Nu este bine. Să spuneţi mamelor lor să le pună cruciuliţe”. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
salman si iulia la nunta gif
image
image
image
image
image
image
Afine FOTO Shutterstock
tilos jpg
Înghețată  Foto Pixabay jpg
Gouming Martens foto unilad jpg
Asprete, pentru prima dată fotografiat noaptea 01 Foto Alex Găvan jpg
Navă Evangelia Costinesti în 2020 FOTO Shutterstock
fetita sua jpeg
De ce sa nu mananci paine de la inceputul mesei  Sursa foto Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net