Românii au ales Bulgaria pentru cumpărăturile de Paște. Unde e mai scump, în ţară sau la vecini?
Numărăm orele până când ne vom reuni cu toții în jurul mesei de Paște, iar pregătirile sunt în plină desfășurare! Piețele, magazinele și băcăniile sunt aglomerate, iar supermarketurile online abia mai fac față miilor de comenzi. Cozi s-au format inclusiv la vecinii bulgari. Este primul Paște în care România se bucură de acces complet în spațiul Schengen, iar mulți români au profitat de această libertate pentru a merge la cumpărături peste graniță, în căutarea unor prețuri mai bune.

La prânz, cea mai mare piață din țară era arhiplină. Sute de oameni au stat la coadă pentru carne de miel, ouă și brânzeturi de la producători locali. Iar acest prim Paște în Schengen se simte cel mai bine la granițe. La Giurgiu nu mai există timpi de așteptare, lucru apreciat deopotrivă de cei care pleacă în vacanță cu mașina și de cei care trec în Bulgaria pentru shopping.
Este mai scump în țară sau la vecini?
În București, prețurile din supermarketuri arată așa: un cozonac de 1,2 kg costă 35 de lei, telemeaua ajunge la 40 de lei, iar un cofraj de 10 ouă – 21 de lei. În total: 96 de lei. În Bulgaria, pentru aceleași produse (bio), ouăle costă echivalentul a 14 lei, cozonacul doar 10 lei, iar brânza – 50 de lei. Totalul: 74 de lei, puțin mai avantajos.
Pentru cei care nu au timp sau chef să gătească, există alternative: băcăniile și restaurantele oferă meniuri de Paște și coșuri festive gata pregătite.
„Cel mai căutat meniu, cel cu miel şi sarmale pentru o întreagă familie. Conţine antreuri, drob de miel, ouă roşii, apoi friptură de miel, sărmăluţe din carne de porc, cartofi, borşul de miel nelipsit evident! Un astfel de meniu costă 1.100 de lei. Coşurile de tip cadou - zacuşti, uleiuri, pastă de măsline, verdeţuri, brânzeturi maturate de la 250 de lei până la 800 de lei”, spune Mihaela, reprezentant băcănie, potrivit observator.ro.
În plus, supermarketurile online au extins programul de livrare, onorând mii de comenzi în această perioadă.
„Suntem pregătiţi pentru Paşte cu 500 de produse, de la decoraţiuni şi lumânări, până la produse foarte proaspete. Diferite sorturi de ouă, mielul de Paşte atât sfert, anterior, cât şi posterior la preţuri între 50 de lei şi 200 de lei”, spune Michael Kaiser, CEO supermarket online.
„Valoarea coşului mediu se ridică undeva la 1000 de lei. Avem şi produse artizanale. Pască începând cu 39 de lei, şi cozonaci de la 79 de lei. Ne aşteptăm pe acest final de săptămână să depăşim 5000 de comenzi”, arată Florin Şelaru, manager depozit.
În patiserii, cuptoarele au mers la foc mai domol. Cofetarii estimează că vor pregăti între 7 și 7,5 milioane de cozonaci anul acesta, mai puțini decât în 2024. Aproximativ 30% din producție va lua drumul exportului.