Scrisoarea lui Einstein despre bomba atomică, destinată președintelui Franklin D. Roosevelt, va fi scoasă la licitație

O scrisoare de două pagini scrisă de Albert Einstein, prin care îl avertizează pe Franklin D. Roosevelt (pe atunci președinte al Statelor Unite) că Germania nazistă ar putea folosi cercetarea nucleară pentru a inventa o bombă atomică, va fi scoasă la vânzare de casa de licitații Christie’s în septembrie, cu o valoare estimată la 4 milioane de dolari.

Scrisoarea lui Einstein despre bomba atomică, scoasă la licitație / foto: arhiva Click!
Scrisoarea lui Einstein despre bomba atomică, scoasă la licitație / foto: arhiva Click!

O scrisoare de două pagini de la Albert Einstein, – una dintre cele două pe care fizicianul teoretician le-a redactat împreună cu Leo Szilard, un alt om de știință, într-o cabană de pe țărmul nordic al insulei Long Island din New York – prin care avertizează că Germania nazistă ar putea fi capabilă să creeze o bombă atomică și sugerează SUA să înceapă propriul program atomic, va fi scoasă la licitație, potrivit tabloidului britanic The Guardian.

Roosevelt a răspuns atunci prin formarea unui comitet care a fost un precursor al Proiectului Manhattan condus de J. Robert Oppenheimer, care a construit bombele ce au fost aruncate peste Hiroshima și Nagasaki, în Japonia, în august 1945, moment ce a dus la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și a însemnat începerea erei nucleare.

Einstein: „Dacă aș fi știut că ...” 

Albert Einstein și-a exprimat ulterior regretul pentru rolul său în accelerarea cursei nucleare americane. În 1947, el a afirmat: „Dacă aș fi știut că germanii nu vor reuși să producă o bombă atomică, nu aș fi mișcat un deget”.

Datată 2 august 1939, cu mai puțin de o lună înainte ca Germania să invadeze Polonia, scrisoarea va fi vândută de Christie’s în New York în septembrie și face parte din colecția personală a cofondatorului Microsoft, Paul Allen, decedat în 2018 la vârsta de 65 de ani. Vor fi expuse o serie de obiecte care reflectă interesul și influența sa asupra informaticii, dar se așteaptă ca scrisoarea lui Einstein să fie piesa centrală, cu o valoare estimată la 4 milioane de dolari.

Scrisoarea pe care părintele teoriei relativității generale despre spațiu și timp i-a trimis-o președintelui se află la biblioteca și muzeul Roosevelt din Hyde Park, New York. Însă cea de-a doua versiune – semnată și puțin mai scurtă – este vândută din averea regretatului Paul Allen, co-fondator al Microsoft.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
17 ani de la intronizarea preafericitului parinte daniel ca patriarh al bisericii ortodoxe romane 309412 jpeg
ferma dacilor jpg
Doctor medic pacient consultatie FOTO Shutterstock jpg
Județul Galați, grav afectat de inundații FOTO: CJ Galați
eclipsa pixabay jpg
borsec jpg
american venit prima data in romania jpg
dani vancu buncar instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net