Sindromul post-COVID care-ţi poate ucide copilul. Cum se manifestă

Ultima actualizare:

Deşi studiile au arătat că infecţia cu SARS-CoV-2 nu este atât de gravă pentru persoanele tinere, în ultima perioadă, tot mai mulţi copii ajung la spital din cauza COVID-19. Iar trecerea prin această boală poate avea pentru aceşti pacienţi urmări grave. Una dintre complicaţii este Sindromul Inflamator Multisistem la copii (MIS-C).

Experţii au descoperit că acest sindrom este o afecţiune care duce la inflamarea diferitelor părţi ale corpului. Sunt afectate inclusiv inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau organele gastrointestinale, conform Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) SUA.

Încă nu se ştie ce cauzează MIS-C. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au descoperit că mulţi copii cu această boală au avut virusul care provoacă COVID-19 sau au fost în preajma vreunei persoane care a avut COVID-19. MIS-C poate fi grav, chiar mortal, dar majoritatea copiilor cărora li s-a diagnosticat această afecţiune s-au făcut bine după tratament.

Experţii CDC spun să contactaţi imediat medicul în situaţia în care copilul are febră şi oricare dintre următoarele semne şi simptome: dureri abdominale (intestinale), ochi injectaţi, strângere sau durere toracică, diaree, senzaţie de oboseală, durere de cap, tensiunea arterială scăzută, dureri de gât, eczeme ori vărsături. Reţineţi că nu toţi copiii vor avea aceleaşi simptome.

Medicii le vor face copiilor cu suspiciune de MIS-C mai multe analize şi teste pentru a căuta semne ale inflamaţiei sau alte semne de boală. Astfel, este bine să vă aşteptaţi la analize de sânge, radiografii toracice, ecografie cardiacă şi ecografie abdominală.

În funcţie de rezultate, tratamentul poate fi simptomatic, la care se pot administra diverse medicamente pentru tratarea inflamaţiei. Trebuie specificat faptul că cei mai mulţi copii care se îmbolnăvesc de MIS-C vor trebui trataţi în spital, în unele cazuri fiind nevoie de terapie intensivă. 

Ce nu se știe despre sindrom

Cercetătorii CDC încă învaţă despre Sindromul Inflamator Multisistem şi despre cum afectează copiii, aşa că, în acest moment nu se ştie cu exactitate de ce unii copii s-au îmbolnăvit de MIS-C, iar alţii nu. De asemenea, nu se ştie dacă unii copii cu anumite probleme de sănătate sunt mai predispuşi să facă acest sindrom decât alţii cu alte afecţiuni. Toate recomandările CDC se bazează pe cercetările şi studiile disponibile în acest moment, urmând ca acestea să fie actualizate pe măsură ce se vor descoperi lucruri noi.

Însă, în baza a ceea ce se ştie până în prezent despre acest sindrom, specialiştii spun că cel mai bun mod în care ne putem proteja copiii este să facem tot ceea ce ţine de noi pentru a împiedica infectarea cu SARS-CoV-2.

La copii, perioada de incubaţie a coronavirusului variază de la 1 la 14 zile, însă este posibil ca aceasta să se prelungească până la 24 de zile.

În România, peste 60 de copii au fost internaţi la spital din cauza COVID-19, conform rapoartelor Ministerului Sănătăţii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zapada transfagarasan jpg
cheie usa istock jpg
index webp
roman mort spa jpg
sare epsom jpg
bani multi pensie jpg
contor energie electrica
fasole alba uscata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net