Singurul miliardar din lume care și-a donat toată averea a murit la 92 de ani. În ultimii ani de viață a trăit în chirie

Miliardarul Charles F. Feeney, care și-a donat aproape întreaga avere de 8 miliarde de dolari organizațiilor de caritate, a încetat din viață la data de 9 octombrie 2023, la vârsta de 92 de ani. În primii 15 ani, a donat bani în secret, fiind supranumit „James Bond al filantropiei”, iar din 1997 a ieșit din anonimat. În ultimii ani de viață, Charles Feeney a trăit modest, într-un apartament închiriat.

Miliardarul Charles F. Feeney, care și-a donat aproape întreaga avere, a murit / Foto: Captură video
Miliardarul Charles F. Feeney, care și-a donat aproape întreaga avere, a murit / Foto: Captură video

Luni, 9 octombrie, Charles F. Feeney a încetat din viață la vârsta de 92 de ani. Decesul său a fost anunțat de Atlantic Philanthropies, un grup de fundații pe care le-a înființat și finanțat încă din anii 1980. Miliardarul s-a născut în New Jersey, în 23 aprilie 1931, și, împreună cu surorile sale, Arlene și Ursula, au crescut într-o familie care s-a chinuit să plătească un credit ipotecar lunar de 32 de dolari. Și a făcut primii bani din vânzarea de bunuri duty free către turiști.

În 1959, s-a căsătorit la Paris cu Danielle Morali-Daninos, cu care a avut cinci copii, însă au divorțat, iar Charles i-a dat soției sale toate cele șapte case și o sumă semnificativă de bani. Ulterior, el s-a căsătorit cu Helga Flaiz, secretara sa de mulți ani. El a spus că a avut grijă de cei cinci copii ai săi, care au primit resurse „decente, dar neextravagante” și a lăsat să se înțeleagă că a păstrat pentru el 2 milioane de dolari, o sumă infimă în comparație cu miliardele pe care le adunase de-a lungul a șase decenii în afaceri.

Charles Feeney, apreciat de Bill Gates și Warren Buffett

Charles Francis Feeney, prin fundația sa, Atlantic Philantropies, a donat bani pentru cauze umanitare de pe cinci continente. Printre țările care au beneficiat de granturile sale se numără SUA, Marea Britanie, Irlanda, Australia, Africa de Sud, Vietnam, Bermuda și Cuba. De asemenea, în primii 15 ani, a donat bani în secret, fiind supranumit „James Bond al filantropiei”, iar din 1997 a ieșit din anonimat. Ultima sa donație de 7 milioane de dolari, către Universitatea Cornell, a fost în decembrie 2016.

În ultimii ani de viață, Charles F. Feeney nu a mai deținut o casă proprie sau vreo mașină, purtând un ceas de mână de 10 dolari și locuia, cu cea de-a doua soție, într-un apartament cu două dormitoare închiriat în San Francisco.

Bill Gates și Warren Buffett, doi dintre cei mai bogați oameni din lume, l-au apreciat în mod deosebit. În 2014, când i-a oferit un premiu lui Feeney, Warren Buffett a spus: „este eroul meu și eroul lui Bill Gates – ar trebui să fie eroul tuturor”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
serghei mizil 0 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net