Singurul român votat consilier în Anglia este de etnie romă și este profesor de matematică. În România au râs de el

Se numește Nicu Ion și este un profesor de matematică român stabilit de mai mulți ani în Newcastle, Anglia. Potrivit Anunțul UK, el este singurul român votat consilier la alegerile care au avut loc în Anglia pe data de 2 Mai. O altă candidată româncă, într-un alt oraș britanic, a fost și o cântăreață de muzică populară, dar care de data aceasta nu a adunat voturile necesare.

Cine este Nicu Ion

Nicu Ion împreună cu primarul Habib Rahman și primarul adjunct Karen Robinson. Foto: teleleu.eu
Nicu Ion împreună cu primarul Habib Rahman și primarul adjunct Karen Robinson. Foto: teleleu.eu

Nicu Ion, soția lui, Daniela și fiica lor, Alesia au emigrat în Anglia în 2012. Daniela și Alesia au studiat la facultăți din Anglia, iar Nicu a devenit profesor de matematică. Și-a dorit întotdeauna să lupte pentru cei care ai cunoscut discriminarea. Nicu Ion este de etnie romă și a vrut să lupte cu prejudecățile și să-și ajute comunitatea.

Potrivit informațiilor Anunțul UK, unde jurnaliști românii scriu despre conaționalii stabiliți în Marea Britanie, Nicu Ion este până la această oră, singurul român care a fost votat consilier în Anglia, la alegerile locare care au avut loc pe data de 2 Mai. El este la al doilea mandat, primul lui succes fiind în 2021, când a fost ales in ward-ul Elswick din Newcastle.

În Consiliul primăriei din Newcastle upon Tyne, cel mai mare oraș din nord-estul Angliei, cei mai mulți sunt britanici, însă primarul e de origine indiană, iar printre consilieri se numără arabi, iranieni și un român: Nicu Ion.

În 2021 el a fost ales alături de alți doi români: Alexandra Bulat, consilier județean Cambridgeshire din partea Partidului Laburist, Angela Perescu-Boatwright, consilier local la Exmouth, Devon, din partea Partidului Liberal Democrat. Atunci, Nicu Ion a câștigat 66% din voturi în circumscripția Elswick.

Experiența politică din România

În 2008, când încă trăia la Constanța, Nicu a vrut să se înscrie în PNL. Participase la un training ținut de o organizație americană, care l-a convins că romii trebuie să se implice în politică dacă vor să schimbe lucrurile din interior. A mers la sediul PNL, iar un bărbat i-a dat să completeze o cerere de adeziune, scrie Teleleu.eu

În timp ce o completa, bărbatul le-a spus colegilor săi: „Ia uitați, bă, romii vor să se facă liberali”. „Da, cum ar fi, romi liberali”, au râs ceilalți. Nicu a plecat din birou fără să mai semneze adeziunea.

Zece ani mai târziu, colegii lui englezi de la Partidul Laburist l-au apreciat că se implică în politică și în viața comunității.

„Oportunitățile pe care mi le-a oferit Anglia ca imigrant sunt mai multe și mai diverse decât cele pe care le-am avut vreodată în România ca cetățean”, a povestit el.

În România, rasismul e o chestiune cotidiană. Pe când aici, [în Anglia] nimeni nu mi-a zis vreodată «românul» sau «romul» sau altceva. Oamenii vor să vadă ce fel de persoană ești, ce competențe ai, nu ce etnie sau naționalitate”, a povestit el potrivit sursei citate.

Nicu Ion s-a născut în 1979 într-o familie de romi din cartierul Tomis Nord, în orașul Constanța.

„La școală te declarai român, pentru că pe vremea comuniștilor se zicea «În România trăiesc maghiari, germani și alte minorități». Noi eram «alte minorități», își amintește Nicu Ion.

În 2001, Nicu a început să studieze la Facultatea de Drept, dar a fost nevoit să o abnadoneze pentru că trebuia să lucreze ca să se întrețină. Mai târziu a absolvit Facultatea de Jurnalism la Universitatea Ovidius din Constanța.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bere istock jpg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net