Spania a legalizat eutanasia şi sinuciderea asistată

Ultima actualizare:

    Spania a legalizat eutanasia şi sinuciderea asistatăFoto: Pixabay
Spania a legalizat eutanasia şi sinuciderea asistatăFoto: Pixabay

Parlamentul spaniol a adoptat definitiv legalizarea eutanasiei, iar Spania a devenit joi unul dintre puţinele state din lume care îi permit unui pacient bolnav de o boală incurabilă să-şi pună capăt suferinţei, relatează AFP.

Această lege, o prioritate a Guvernului socialist al lui Pedro Sanchez şi care urmează să intre în vigoare în iunie, a fost adoptată de Camera inferioară a Parlamentului prin voturile stângii şi centrului, cu o largă majoritate de 202 dintre cei 350 de deputaţi. Alţi 104 de deputaţi, unul de dreapta şi unul de extremă dreapta au votat ”împotrivă”, iar doi s-au abţinut.

Prin această lege ”avansăm către o societate mai umană şi mai dreaptă pentru persoanele care se află într-o situaţie de mare suferinţă şi pentru familiile lor”, a apreciat ministrul Sănătăţii Carolina Darias. În Europa, Spania devine astfel a patra ţară care legalizează eutanasia, după Olanda, Belgia şi Luxemburg.

Parlamentul portughez a votat în ianuarie în favoarea unei legi care legalizează eutanasia, însă Curtea Constituţională a respins luni textul, care urmează să fie trimis înapoi deputaţilor.

În Spania, această lege autorizează atât eutanasia - moartea cauzată de către un asistent -, cât şi sinuciderea asistată medical - pacientul ia singur doza prescrisă pentru a se sinucide, potrivit news.ro.

Condițiile sunt stricte

Noua lege prevede ca orice persoană care suferă de o ”boală gravă şi incurabilă” sau dureri ”cronice care o plasează într-o situaţie de incapacitate” poate cere ajutorul corpului medical pentru a muri şi a evita astfel ”o suferinţă intolerabilă”.

Condiţii stricte încadrează însă acest demers. Cetăţeanul spaniol sau rezidentul respectiv este necesar să fie ”capabil şi conştient” atunci când face cererea, care este necesar să fie formulată în scris, ”fără presiuni exterioare” şi confirmată după 15 zile.

Un medic poate respinge această cerere, în cazul în care consideră că aceste criterii nu sunt îndeplinite. Cererea este necesar să fie aprobată de către alt medic şi să primească unda verde a unei Comisii de evaluare.

Orice profesionist din domeniul sănătăţii îşi poate exprima ”obiecţia de conştiinţă” şi să refuze să participe la procedură, susţinută de către sistemul public de sănătate. Biserica Catolică, dreapta şi extrema dreaptă se opun, în schimb, acestei reforme.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net