Suma colosală pe care un bărbat trebuie să o plătească statului spaniol. Motivul incredibil pentru care a ajuns să fie obligat să plătească acești bani
Un caz de fraudă din Spania s-a încheiat, iar Curtea Supremă a decis definitiv că un bărbat trebuie să returneze Asigurărilor Sociale suma de 231.306,91 euro. Acesta a încasat timp de 16 ani pensia tatălui său mort.

Totul a început în 1999, când tatăl bărbatului, beneficiarul pensiei de la Institutul Social al Marinei (ISM), a murit. Deși mama acestuia a notificat autoritățile despre decesul soțului ei, care a dus la acordarea pensiei de văduvă, pensia pentru limită de vârstă a continuat să fie transferată în contul bancar al defunctului. Din cauza unei erori administrative, plățile necorespunzătoare au fost continuate de către autoritățile de asigurări sociale, iar acest lucru a creat o situație problematică pe termen lung, scrie ziarulromanesc.es.
Bărbatul a ales să profite de acești bani timp de 16 ani
Fiul defunctului, conștient de eroarea care se petrecea, a preluat controlul contului bancar în care pensia era depusă. În loc să anunțe autoritățile și să corecteze situația, el a permis ca banii să fie utilizați pentru cheltuieli personale și pentru a transfera sumele în conturi proprii și ale anturajului său. În ciuda faptului că, din punct de vedere legal, acesta avea obligația de a raporta plățile eronate, bărbatul a ales să profite de aceste fonduri necuvenite, timp de 16 ani.
Cum a fost descoperită eroarea
Situația a fost descoperită în 2015, când banca CaixaBank a sesizat eroarea și a notificat imediat Institutul Social al Marinei. Autoritățile au suspendat plățile și au solicitat restituirea sumei de 231.306,91 euro. Cu toate acestea, bărbatul a refuzat să returneze banii, iar cazul a ajuns în instanță.
În cadrul procesului, Tribunalul Provincial din Santa Cruz de Tenerife a condamnat bărbatul pentru infracțiunea de fraudă împotriva Securității Sociale. Instanța a considerat că acest comportament a fost o fraudă activă, întrucât bărbatul a contribuit activ la perpetuarea înșelăciunii prin neanunțarea autorităților și folosirea fondurilor fără drept.
Decizia tribunalului a fost contestată, iar cazul a ajuns la Curtea Supremă, care a menținut condamnarea. Instanța supremă a reafirmat că bărbatul a acționat cu intenție și că faptele sale constituie fraudă, având în vedere faptul că nu a notificat autoritățile, ci a continuat să folosească sumele de bani într-un mod ilegal.