Sute de turiști ignoră pericolul pentru a obține o fotografie inedită. Imagini spectaculoase cu vulcanul Fragradalsfjall

22 martie 2021
article img
Sute de curioşi s-au strâns duminică lângă valul de lavă încinsă

Ignoră pericolul pentru o poză spectaculoasă pe care să o posteze pe reţelele sociale! Sute de turişti din toată lumea au ignorat restricţiile impuse de autorităţi din cauza pandemiei şi pericolul mortal reprezentat de supervulcanul Fragradalsfjall pentru o poză şi s-au strâns lângă crater.

Scene incredibile au fost surprinse duminică, lângă craterul vulcanului islandez Fragradalsfjall! Sute de turişti, printre care şi Bjorn Steinbekk, din Reykjavik, care pilotează o dronă, s-au strâns lângă monstrul tăcut, care nu a mai a erupt violent de acum 6.000 de ani, pentru a surprinde valul de lavă prelingându-se ameninţător. 

Vulcanul Fragradalsfjall a început să erupă, vineri, 19 martie, la ora 22.45 (ora României), autorităţile din zonă avertizând populaţia cu privire la riscurile la care se expun. Însă pericolul a atras ca un magnet sute de turişti, care s-au înghesuit duminică pentru a face fotografii cu lava incandescentă, ignorând gazele toxice venite din adâncurile pământului. Turiştii au fost surprinşi plăcut de fisura din valea Geldingadalur şi au admirat jeturile de lavă aruncate în aer de sub crusta subţire de pământ. 

article img
Mulţimea a făcut fotografii cu erupţia, ignorând pericolul

Sâmbătă, Biroul Meteorologic Islandez a punctat că ”erupţia este una de mică intensitate şi că activitatea vulcanului s-a redus în ultimele 12 ore”, iar seismele de suprafaţă au scăzut de asemenea în intensitate şi frecvenţă. Mulţi dintre turişti s-au apropiat la mai puţin de 100 de metri de lava încinsă pentru a face poze, riscând intoxicarea cu dioxid de sulf.

article img
Valea Geldingadalur s-a fisurat şi au ţâşnit jeturi de lavă

Sistemul vulcanic Krysuvik nu are un punct central şi asta face extrem de imprevizibilă anticiparea locului unde va avea loc următoarea erupţie, pe o suprafaţă de 16 kmp. În urmă cu aproape 900 de ani, în acest sistem vulcanic a avut loc o erupţie care a durat 30 de ani, între 1210 şi 1240. În ultimele luni în această zonă au avut loc aproape 50.000 de cutremure, semn că ”vulcanul se trezeşte”. 

article img
Oamenii au folosit inclusiv drone

Cele mai recente erupţii din Islanda

  • 2010: Vulcanul Eyjafjallajokull a aruncat o cantitate uriaşă de cenuşă în atmosferă provocând anularea a peste 100.000 de zboruri timp de mai multe săptămâni.
  • Vulcanul Holuhran a început să erupă în august şi s-a liniştit în luna februarie 2015. Acesta face parte din sistemul vulcanic Bardarbunga.
  • Cea mai dramatică erupţie a avut loc în insula Heimaey, în luna ianuarie. Vulcanul Eldfell a produs o fisură în crusta pământului la 150 de metri de centrul oraşului populat de 5.300 de oameni. O treime din case au fost distruse şi un om a murit.