„Țara lui Moș Crăciun”, terorizată de hărțuiri sexuale și violuri
Autoritățile din Laponia, supranumită și „Țara lui Moș Crăciun”, sunt șocate de numărul impresionant de agresiuni sexuale care au loc aici de decenii. Bărbați, femei și copii deopotrivă au fost hărțuiți sau chiar violați, iar rezultatele investigației tind să arate că responsabili ar fi membrii unei comunități etnice indigene.
Laponia este o regiune arctică situată în Norvegia, iar, conform legendei, aici ar fi locul unde își are reședința Moș Crăciun, atât de îndrăgit de copiii din întreaga lume. Se spune că iarna trăiește pe Muntele Ureche, din ținutul Savukoski, aflat între Finlanda și Rusia, iar vara, se mută pe Insula Christmas.
Dincolo de încântătoarea legendă care învăluie acest ținut de basm, realitatea este cu adevărat cruntă. Laponia nu este doar locul lui Moș Crăciun, ci și al unei comunități indigene numită sami, care populează o regiunea mult mai vastă, situată pe teritoriul a patru state: Norvegia, Suedia, Finlanda și Rusia, după cum relatează The Guardian.
Creșterea numărului de agresiuni sexuale a determinat autoritățile naționale din Norvegia să privească cu și mai multă suspiciune comunitatea sami, pe care ar avea-o de mult timp în vizor. Cercetările polițiștilor se bazează pe investigația de presă inițiată de ziarul Verdens Gang, din 2016, care publicase mărturiile a 11 bărbați și femei care susțin că au fost atacați și agresați sexual în Tysfjord. Aceasta este o municipalitate norvegiană situată la nord de Cercul Arctic și este populată de doar 2.000 de locuitori.
În total, au fost identificat 82 de victime, cu vârste cuprinse între patru și 75 de ani, și un număr de 92 de suspecți, dintre care trei sunt femei. În mod îngrijorător, polițiștii au observat că 70% dintre suspecți sunt membri ai comunității sami, adepți ai unei mișcări conservatoare luterane. De asemenea, din cele 151 de cazuri de agresiuni sexuale, 43 sunt violuri, iar în trei cazuri sunt implicați copii. În plus, violurile și hărțuirile sexuale sunt prezente în Laponia de decenii, mai exact, de prin 1953.
„Poliția nu are niciun motiv să creadă că etnia sau religia constituie o explicație pentru aceste agresiuni”, a declarat un polițist, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit sursei citate.
În prezent, numărul etnicilor sami din Norvegia este undeva între 40.000 și 60.000, dar este greu de stabilit cu exactitate, din cauza fluxurilor migratorii și a amestecurilor etnice.