Topirea ghețarilor, un pericol pentru omenire
Încălzirea globală este o problemă serioasă cu care se confruntă omenirea de mai bine de un secol. Aceasta are efecte devastatoare asupra mediului înconjurător. O problemă serioasă este topirea ghețarilor care vor ajuta la creșterea debitului din mări și oceane.
Topirea calotei glaciare i-a alarmat pe oamenii de știință. Potrivit unui studiu al Serviciului Mondial de Monitorizare a Ghețarilor (World Glacier Monitoring Service), din cauza nivelului record de topire a ghețarilor, fenomenul ar continua chiar dacă încălzirea climatică s-ar opri.
„Ghețarii vor continua să se topească, deși temperaturile rămân stabile”, avertizează Michael Zemp, director al (World Glacier Monitoring Service).
Un raport de analize care a fost comparat cu date obţinute prin satelit arată că aproximativ 2.300 de ghețari din întreaga planetă, unii cu o vechime ce datează din secolul XVI-lea, riscă să se topească. Cei mai afectați ghețari sunt cei din Alpi și cei din Alaska. Excepție fac niște ghețari din Norvegia care au crescut în urma unor ierni bogate în zăpadă în anii 90'.
„Ghețarii analizați pierd anual prin topire, în medie, jumătate de metru. Un metru din grosimea lor reprezintă de două-trei ori mai mult decât media înregistrată în secolul al XX-lea”, a explicat Michael Zemp.
Potrivit cercetătorului recordul de topire al ghețarilor a fost depășit în anii: 2003, 2006, 2011, 2013 și 2014.