Tragedia din Mediterană. "L-am strâns în brațe ca și cum ar fi fost fiul meu" VIDEO
Miniştrii de Externe şi Interne UE şi-au dat acordul politic luni asupra unui plan de acţiune în zece puncte în lupta împotriva imigraţiei ilegale din regiunea Mediteranei, trăgând concluziile în urma a ceea ce s-ar putea dovedi cea mai mare tragedie din ultima perioadă, relatează DPA online.
Ei s-au întâlnit la mai puţin de 48 de ore după ce o ambarcaţiune s-a răsturnat în largul coastelor Libiei, iar aproximativ 900 de persoane au murit înecate. Din echipele de salvatori a făcut parte și oficialul vamal italian Francesco Gallo, care a povestit momentul sfâșietor în care a găsit trupul neînsuflețit al unui băiețel. "Am ajuns lângă el și m-am rugat în adâncul inimii să fie viu, dar câteva secunde mai târziu toate speranțele mele s-au năruit. L-am strâns în brațe ca și cum ar fi fost fiul meu", a povestit bărbatul sfâșiat de durere, conform mirror.co.uk.
Un val de imigranţi ilegali încearcă să ajungă pe ţărmurile UE, în special în Italia şi Malta. Ei fug din calea unor conflicte, reprimare şi sărăcie din ţări din Africa şi Orientul Mijlociu. Cel puţin 1.500 de persoane s-au înecat în Mediterana de la începutul acestui an.
Căpitanul și un membru al echipajului au fost arestați
Căpitanul şi un membru al echipajului ambarcaţiunii care s-a răsturnat în weekend în largul coastelor libiene, un accident soldat cu aproximativ 900 de morţi, au fost arestaţi luni sub acuzaţia de trafic de persoane şi omucideri multiple prin imprudenţă în legătură cu dezastrul, relatează Sky News, preluat de Mediafax. Potrivit postului, anchetatorii i-au arestat pe cei doi după ce aceştia au sosit în Sicilia, la bordul unei ambarcaţiuni care transporta 27 de supravieţuitori. Cele 24 de cadavre recuperate după tragedie au fost transportate luni în Malta. Sute de persoane închise în cala ambarcaţiunii ar fi murit, potrivit unor martori.
Miniştrii UE au adoptat un plan în lupta împotriva imigraţiei ilegale
Miniştrii de Externe din statele membre UE, îndemnate să-şi asume responsabilitatea, au ajuns luni la un acord asupra unor măsuri suplimentare în abordarea acestei crize, inclusiv crearea unei forţe comune care să depisteze traficanţii de persoane şi unor eforturi de a distruge ambarcaţiunile prost întreţinute pe care aceştia le folosesc în cadrul traficului cu imigranţi. În cadrul acestei reuniuni, programate anterior, la Luxemburg, ei au dezvăluit un plan în zece puncte, care implică, între altele dublarea efectivelor şi fondurilor Operaţiunii Triton de protecţie a frontierelor UE.