Trump și Putin au vorbit la telefon. Ce și-au spus cei doi lideri stârnește îngrijorare

Ultima actualizare:

    Pictura murală se află pe peretele unui restaurant din LituaniaFoto AP
Pictura murală se află pe peretele unui restaurant din LituaniaFoto AP

Donald Trump, președintele ales al SUA și Vladimir Putin, președintele Rusiei, au purtat luni o conversație telefonică. Cei doi au convenit că relațiile dintre cele două țări sunt „nesatisfăcătoare” și s-au angajat să colaboreze pentru a le îmbunătăți.

Kremlinul a confirmat printr-o declarație de presă că cei doi au convenit să lupte împotriva terorismului și, în special, pentru găsirea unui compromis pentru a pune capăt crizei din Siria. Staff-ul celor doi sunt în contact permanent pentru a stabili o primă întâlnire între cei doi șefi de stat. 

Staff-ul lui Donald Trump a confirmat că Vladimir Putin l-a sunat pentru a-l felicita iar cei doi au discutat despre amenințările comune și despre probleme economice strategice. Președintele ales al SUA a vorbit în termeni laudativi la adresa lui Vladimir Putin în timpul campaniei, spunând despre acesta că este un lider mult mai puternic decât actualul președinte al SUA, Barak Obama. 

Oferta lui Trump de a colabora cu Rusia ar putea să-l plaseze pe președintele ales al SUA în opoziție cu Pentagonul, acolo unde liderii civili și militari s-au opus cu virulență oricărei colaborări cu Moscova, în special pe tema Siria. Oficiali din serviciile secrete americane și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Moscova ar fi în spatele unor hackeri care ar fi spart mai multe conturi de e-mail al unor lideri marcanți ai Partidului Democrat, cu scopul de a injecta haos în timpul procesului electoral din SUA. 

Relația lui Trump cu Putin va fi foarte greu de înghițit în multe medii occidentale. Deși declarațiile de presă despre convorbirea telefonică nu oferă foarte multe detalii, Trump a indicat faptul că o relație mai strânsă cu Rusia ar împiedica Kremlinul să stabilească o legătură mai trainică cu China. Președintele ales al SUA pare că vrea să absolve Rusia de orice răspundere cu privire la intervenția în estul Ucrainei și cu privire la anexarea Crimeii. În timpul campaniei electorale, Trump a pus la îndoială relevanța NATO, adăugând că alianța nord-atlantică nu a avut darul decât de a provoca Moscova. 

A-i oferi lui Putin acest uriaș sprijin ar însemna ca Trump să intre în opoziție totală cu politica administrației Obama, care a cerut ca Rusia să fie investigată pentru crime comise împotriva umanității în urma acțiunii militare din Siria. În plus, ar submina eforturile europenilor în a negocia cu Moscova o soluție potrivită pentru a încheia criza din Ucraina. 

Rusia este interesată nu numai de ridicarea sancțiunilor economice impuse dar și pentru a obține un statut de jucător important în Orientul Mijlociu. Moscova, alături de Iran, este printre cei mai importanți susținători ai dictatorului sirian Bashar al-Assad. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net