Turcia va construi un zid la frontiera cu Grecia pentru a împiedica intrările ilegale în UE
Turcia a demarat un proiect semnificativ de securitate la frontiera sa vestică cu Grecia, anunțând construcția unui zid de 8,5 kilometri. Acesta face parte dintr-o serie de „măsuri concrete de securitate” menite să prevină migrarea ilegală către Uniunea Europeană. Guvernatorul provinciei turce Edirne, Yunus Sezer, a confirmat informațiile, menționând că lucrările vor începe în acest an, iar zidul va fi primul de acest tip construit la frontiera turco-greacă.

„Se preconizează construirea inițială a 8,5 kilometri în acest an, iar în viitor se vor adăuga și alte porțiuni ale zidului pe măsură ce vor fi finalizate lucrările de infrastructură”, a declarat Sezer, citat de presa greacă și turcă, adăugând că în luna septembrie a anului trecut administrația locală a construit 325 de kilometri de drumuri de-a lungul graniței dintre Turcia și Grecia. În cadrul aceleași strategii de securitate, Turcia va instala și ziduri suplimentare, precum și garduri în zonele în care până acum au existat doar drumuri de patrulare.
Turcia a ajuns la un acord cu UE pentru a reține refugiații sirieni pe teritoriul său
Această decizie vine într-un context mai larg al măsurilor de securitate pe care Turcia le-a implementat de-a lungul graniței sale. În trecut, în martie 2016, Turcia a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană pentru a reține refugiații sirieni pe teritoriul său, iar numărul acestora se ridică în prezent la 2,9 milioane. Aceste măsuri, deși considerate necesare pentru controlul migrației ilegale, au stârnit controverse, iar în februarie și martie 2020, zeci de mii de migranți s-au adunat la frontiera turco-greacă după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat că va deschide granițele țării sale către Europa.
Grecia, acuzată ar expulza migranți cu forța la granițele sale
Grecia, ca una dintre principalele porți de intrare în Uniunea Europeană pentru migranții din Orientul Mijlociu, Asia și Africa, a fost acuzată de organizațiile umanitare că ar expulza migranți cu forța la granițele sale, atât terestre, cât și maritime. În pofida acestor critici, Grecia continuă să se confrunte cu un flux constant de migranți care încearcă să ajungă pe teritoriul său. La sfârșitul lunii februarie, șase migranți și-au pierdut viața în apele turcești încercând să ajungă pe insula greacă Samos cu o barcă pneumatică.
În ultimii ani, Turcia a construit ziduri de protecție de peste 1.000 de kilometri de-a lungul graniței sale cu Iran și Siria, pentru a preveni traversările ilegale. Acum, cu această nouă construcție pe frontiera cu Grecia, Turcia își întărește securitatea în fața unei migrații care continuă să fie un subiect de intensă dezbatere între autoritățile europene și cele turcești.